Iako smo po zakonu svi odrasli kad navršimo 18 i postanemo punoljetni, mentalno većina ljudi odraste s 30 godina iz jednostavnog razloga – odbijamo odrasti. Kako bi se s odgovornošću i životom odrasle, zrele osobe što lakše nosili i snalazili evo kojih je to 11 navika koje bi svaka žena trebala steći do 30. rođendana

1. Dnevna rutina šminkanja
Svakoj ženi život u tridesetima bit će puno jednostavniji ako ima jutarnju rutinu šminkanja koja ne traje dugo. U tim godinama trebali biste znati koje boje vam stoje i kakva dekorativna kozmetika paše vašoj koži.

2. Frizura za svaki dan
Isto kao i sa šminkom, do ulaska u četvrto desetljeće života žene bi trebale znati koja frizura im najbolje stoji. Svakodnevica će biti puno lakša ako imate 'razrađenu' dnevnu frizuru kao i onu za večer i svečanije prilike.

Voljeti samoga sebe znači gledati život iz potpuno nove, bolje perspektive. S 30 godina zaslužili ste da sami sebi budete na prvom mjestu

3. Rutina njege kože
Vrijeme je da počnete obraćati pažnju na sitne, ali i izraženije bore. Zakon je da lice svaku večer prije odlaska na počinak treba očistiti i nahraniti hidratantnom kremom.

4. Pravilan raspored spavanja
Sad kad ste 'velika cura' trebali biste se oprostiti od besanih noći, 'preživljavanja' radnog dana nakon samo četiri sata sna, ostajanja budnima do kasnih sati. Na spavanje (barem tijekom tjedna) idite u normalno vrijeme, budite se ranije i pazite da odspavate preporučenih sedam do osam sati.

5. Redovita tjelovježba
Nakon što 'prevalimo' tridesetu metabolizam se počne usporavati zbog čega bi redovita tjelovježba trebala postati dio rutine. Ne samo zbog održavanja linije već i zdravlja srca i sveukupnog fizičkog zdravlja.

6. Planiranje financija
Redovito plaćanje računa, kredita i razumno trošenje novaca dio su svijeta odraslih. Koliko god vam je to moguće, ono što zaradite trebali biste rasporediti da vam traje do iduće plaće.

7. Imati izabranog ginekologa

Svaka žena koja uđe u tridesete trebali bi imati izabranog ginekologa i jednom godišnje odlaziti na PAPA pregled što je dio osnovne zdravstvene zaštite žene. Također bi trebala općenito paziti na zdravlje i otići k liječniku ako primijeti da nešto ne valja, a ne čekati da prođe samo od sebe.

Sad kad ste 'velika cura' trebali biste se oprostiti od besanih noći, 'preživljavanja' radnog dana nakon samo četiri sata sna, ostajanja budnima do kasnih sati

8. Znati što se događa u svijetu
To ne znači da svaki dan morate pratiti vijesti, ali o glavnim događajima u svijetu trebali biste imati pojma. To, naravno, uključuje i politiku.

9. Imati zdravu 'vezu' s mobitelom
To znači da biste trebali znati kad treba odložiti mobitel, a ne ga koristiti automatski, na primjer pregledavajući društvene mreže kad vam je dosadno. Pročitajte knjigu na suncu, otiđite na ručak s prijateljicama i budite prisutni u vlastitom životu.

10. Znati što želite i što ne želite u vezama
To vrijedi i za prijateljske i za intimne veze. Do 30. godine trebate naučiti što želite, što ne želite i na kakve ste kompromise spremni.

11. Voljeti samu sebe
Naučiti voljeti samu sebe najveća je ljubav koju možete osjetiti. Voljeti samoga sebe znači gledati život iz potpuno nove, bolje perspektive. S 30 godina zaslužili ste da sami sebi budete na prvom mjestu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju