Kad poslodavci u Amazonu povećaju rodiljne povlastice za majke na 20 tjedana, to postaje svjetska vijest. No riječ je o praksi koja je uobičajena u Hrvatskoj. Majke i očevi Lijepe Naše obično koriste za prvo dijete rodiljni dopust u trajanju od šest mjeseci do godine dana, pri čemu imaju pravo na naknadu

Obavezni rodiljni dopust u Hrvatskoj traje 98 dana (28 dana prije očekivanog poroda i 70 nakon rođenja bebe), nakon čega ima pravo na dodatni rodiljni dopust u trajanju od šest mjeseci, koji može iskoristiti i otac. U tom periodu roditelj prima naknadu u visini 100 posto svoje pune plaće, dok nezaposlene osobe ili one zaposlene manje od 12 mjeseci prije poroda naknadu od 1.663 kuna.

Po isteku rodiljnog dopusta od rođenja prve ili druge bebe, majka ili otac može ostvariti roditeljski dopust u trajanju od šest mjeseci, dok za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete ona traje dodatnih 30 mjeseci. U tom roditeljskom dopustu visina rodiljne naknade može iznositi maksimalno 2.660 kune.

1. Sjedinjene Američke Države
SAD imaju jedan od najoštrijih zakona vezan uz porodiljni dopust. Majke mogu ostati s bebom kod kuće do 12 tjedana nakon poroda, no ne postoji nikakav nacionalni program koji im isplaćuje naknade za to vrijeme, pa im je u interesu vratiti se na posao što je prije moguće.

Naknade se isplatiti ovisno u tvrtci u kojima radite – Amazon je primjer poslodavca koji isplaćuje naknadu za prvih 20 tjedana bebinog života.

Obavezni rodiljni dopust u Hrvatskoj traje 98 dana (28 dana prije očekivanog poroda i 70 nakon rođenja bebe), nakon čega ima pravo na dodatni rodiljni dopust u trajanju od šest mjeseci, koji može iskoristiti i otac.

2. Japan
Godišnji odmori su u Japanu vrlo kratki, pa ne čudi što porodiljni dopust traje tek 14 tjedna. U to vrijeme roditelju se isplaćuje naknada koja 67 posto redovitih primanja.

3. Slovenija
Kod naših susjeda, rodiljni dopust traje tek 105 dana, s tim da počinje 28 dana prije očekivanog poroda. Tijekom tog perioda majkama se isplaćuje naknada u visini njihove pune plaće. Na dodatni roditeljski dopust imaju pravo i očevi u trajanju od 90 dana, no plaćeno im je samo prvih 15 dana.

4. Finska
Rodiljni dopust u Finskoj je ograničen na 105 dana od rođenja djeteta, a tijekom ovoga vremena roditelju se isplaćuje 70 posto od ukupne visine njegove pune plaće.

5-6. Malta i Novi Zeland
Ove zemlje imaju identičnu praksu: rodiljni dopust traje 14 tjedana nakon rođenja djeteta, tijekom kojih se plaća 100 posto pune plaće roditelja. U Novom Zelandu moguće je produljiti roditeljski dopust za 38 tjedana, ali bez ikakvih novčanih povlastica.

7. Island
Majka u Islandu može ostati s bebom 3 mjeseca nakon poroda, otac ima također pravo na 3 mjeseca rodiljnog dopusta, a roditelji se mogu dogovoriti te odlučiti tko će još iskoristiti 3 mjeseca ovih povlastica. Sveukupno je dopušten ostanak kod kuće u trajanju od 9 mjeseci od rođenja djeteta pri čemu se isplaćuje naknada u visini 80 posto redovnih primanja.

8.-11. Francuska, Luksemburg, Nizozemska i Španjolska
Ove zemlje imaju rodiljni dopust u trajanju od 16 tjedana tijekom kojih majkama plaćaju naknadu u visini 100 posto pune plaće. Španjolkama se vrijeme dopusta produljuje na 26 tjedana za treće i svako dijete nakon toga.

12. Italija
Talijanke imaju plaćen rodiljni dopust u trajanju od 5 mjeseci tijekom kojih im se isplaćuje naknada u visini 80 posto pune plaće. Nakon toga imaju pravo na dodatnih 4,5 mjeseci dopusta za što im se isplaćuje 30 posto od visine prosječne plaće.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju