Omiljeni blagdanski klasik, 'Sam u kući', danas je jednako popularan kao i davne 1990. godine, kad je prvi puta prikazan na velikim platnima. Čak ni tvorci filma nisu bili svjesni da će tada devetogodišnji Macaulay Culkin osvojiti cijeli svijet.

Galerija Prizori iz filma Sam u kući - 2 Prizori iz filma Sam u kući - 5 Prizori iz filma Sam u kući - 4 +2 Prizori iz filma Sam u kući

Radnju filmova vjerojatno znate napamet, a vjerni obožavatelji priznat će da znaju i cijeli scenarij.

Ipak, realizacija ovog filma nije bila tako jednostavna, a povijest nam piše brojne zanimljivosti koje su se događale iza kulisa najpoznatijeg blagdanskog klasika. U nastavku pročitajte insajderske informacije o filmu Sam u kući koje vjerojatno niste znali, a mogle bi vas iznenaditi – i dobro nasmijati.

1. Film je inspiriran pravim obiteljskim izletom

Scenarist filma, John Hughes, putovao je Europom s obitelji i tada je pomislio: Što bi se dogodilo da izgubim jedno dijete, da ostane doma, ili da ga slučajno zaboravim u Europi? Svoju misao je zabilježio na papir, a samo devet dana kasnije nastao je scenarij za film Sam u kući.

2. Možete li zamisliti Roberta De Nira u filmu Sam u kući?

Zvuči nevjerojatno, ali to je bio prvotni plan. De Niro je trebao glumiti jednog od provalnika, ali na kraju je ulogu preuzeo legendarni Joe Pesci. Volimo Roberta De Nira, ali Harryja ne bismo nikada mijenjali.

3. Proračun je bio previše mršav za snijeg, a onda…

Dogodila se mećava. Producenti si stvarno nisu mogli priuštiti topove s umjetnim snijegom, a onda je snijeg zatrpao grad Winnetka u državi Illinois. Nakon što su se ulice zabijelile, bilo je nužno improvizirati i pribaviti još snijega kako cjelokupni dojam ne bi ispao polovičan.

4. Instant pire-krumpir poslužio je kao snijeg

Ekipa se brzo snašla, a njihova improvizacija je urodila plodom. Pahuljice pire-krumpira možemo vidjeti u kultnoj sceni kad snijeg pada ispred obiteljske kuće McCallister, a snijeg koji vidimo na ekranu, rezultat je raspršivanja pirea lepezama.

5. Catherine O'Hara je pričala s teniskom lopticom

Mama Kate u nekoliko je navrata vodila monologe sa svojom djecom. Ipak, klinci su zbog obaveza ponekad bili spriječeni prisustvovati snimanju, a Catherine je tada pričala s teniskom lopticom, kako bi se lakše skoncentrirala.

6. Macaulay Culkin Catherine još uvijek zove 'mama'

Catherine O'Hara nekoliko je puta ispričala kako je Kevin zove mama svaki put kad je sretne. Tako je bilo i 2012. kad se ekipa okupila nakon puno godina. On je tata uzviknuo mama! Ja sam sam mu rekli dušo!, rekla je O'Hara jednom prilikom.

7. Film kojega Kevin gleda kako bi otjerao razbojnike – zapravo ne postoji

You filthy animal! Možda je jedna od najpoznatijih rečenica iz filma. Anđeli s prljavim dušama, originalni je naziv filma, ali on zapravo ne postoji, nego su napravili scenu posebno za film Sam u kući.

8. Kevinog vrisak zapravo nije bio u scenariju

Radi se o kultnoj sceni, jednoj od onih koje nam prve padnu na pamet na spomen ovog legendarnog filma. Chris Columbus rekao je za Entertainment Weekly da je scena s losionom poslije brijanja drugačije zamišljena. Niti jedan klinac to ne bi tako odglumio. Ošamario se i držao ruke zalijepljenima za tijelo, a vrisak je izgledao kao onaj na slici Edvarda Muncha.

9. Mokri banditi nisu popravili cijelu kuću…

Scena kad Harry i Marv skoro uhvate Kevina, a on trči kroz potopljeni podrum, zapravo je snimanja u dvorani, odnosno bazenu, jedne osnovne škole.

10. Macaulay Culkin imao je 30-godišnjeg dublera

Čovjek po imenu Larry Nicholas stoji iza svih Kevinovih najvećih padova i vratolomija. Također je radio kao koordinator kaskadera za Lizzie McGuire.

11. Zamrznutom govedinom su proizvodili zvučne efekte

Prema riječima nadzornog montažera zvuka Michaela Wilhoita, ekipa je reproducirala zvuk tijela koja udaraju o tlo koristeći smrznutu pečenu govedinu. Kad bi se na mesu pojavili mjehurići od opeklina, ekipa bi pritiskala lemilicu na pileću kožu.

12. Macaulay Culkin ima ožiljak koji je nastao na snimanju

Sjećate se scene kad Harry ugrize Kevina za prst? Tada je Kevinov prst doista nastradao. Stvarno me ugrizao i probio mi je kožu. Još uvijek imam ožiljak, rekao je Macaulay jednom prilikom.

13. Marv se doista uplašio tarantule

Daniel Stern jednom je prilikom priznao da se smrtno boji pauka. Na sve moguće načine je pokušao izbjeći tu scenu, ali nije uspio. Čak je zamolio ekipu da otkinu paukov žalac, ali to je bilo nemoguće jer bi tarantula tada uginula. Mislio je da se pomirio s tim, ali na kraju je iskreno vrisnuo od straha.

 14. Film Sam u kući bio je Guinnessov svjetski rekorder više od 25 godina

Najgledaniji, s najvećom zaradom i na samom vrhu na svim sjetskim kino blagajnama - i tako je bilo punih 25 godina dok ga s trona nije izbacio kineski blockbuster Never Say Die

15. Ukrasi na koje stane Marv zapravo su - slatkiši 

Ooouch! Česta je reakcija na scenu u kojoj provalnik Marv stane na oštre, sitne ukrase. Ipak, radi se o slatkišima koji Danielu nisu stvarali nikakvu bol, a nas su dobro prevarili. 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju