Jabučni ocat navikli smo jesti u salatama i drugim jelima, ali ovaj kiseli 'moćnik' zbog svojih ljekovitih svojstava već stotinama godinama koristi se i u druge svrhe

Jabučni ocat ogroman je pomagač u kućanstvu, a na koje sve načine jabučni ocat možete koristiti kako biste si maksimalno pojednostavili život otkrivamo u idućih 15 točaka.

1. Neutralizira mirise. Ako se u vašem domu osjeća neugodan miris koji nikako da nestane, stavite malu količinu jabučnog octa u posudu tamo gdje se miris osjeti i ubrzo ćete uživati u ugodnoj aromi koja prožima prostor. Doznajte i sve moći alkoholnog octa kod pranja rublja.

2. Ubija korov. Pomiješajte dvije litre jabučnog octa, četvrtinu šalice soli i pola žličice deterdženta za suđe. Pošpricajte korov ovom mješavinom koja će ga učinkovito ubiti. Pazite da pri tom ne pošpricate biljke koje želite zadržati.

Muči li vas probava otopite malo jabučnog octa u vodi ili soku i popijte. Pektin u octu olakšat će rad crijevima

3. Čisti lice. Zbog svojih antibakterijskih svojstava jabučni ocat idealan je i za čišćenje lica. Može pomoći u uklanjanju prištića te u ravnoteži pH kože. Otopite malo octa u vodi, umočite komadić vate te prebrišite lice.

4. Uklanja masnice. Na mjesto gdje ste se udarili ili se već pojavila masnica natapkajte malo octa. Djelovat će protuupalno te će smanjiti diskoloraciju.

5. Uklanja neugodan zadah. Grgljajte malu količinu jabučnog octa u ustima što će pomoći u eliminaciji neugodnog zadaha. Ocat će ubiti bakterije koje uzrokuju zadah.

6. Čini kosu sjajnom i mekom.
Ulijte trećinu šalice jabučnog octa u četiri šalice vode i time isperite kosu nakon šamponiranja, a zatim hladnom vodom. Imate li problema s prhuti dvaput tjedno posprejajte skalp s mješavinom od jednake količine octa i vode. Zamotajte kosu u ručnik i ostavite da odstoji sat vremena. Operite kosu kao i obično.

7. Služi kao dezodorans.
Ne možete naći zdraviji dezodorans od jabučnog octa. Nanesite malo octa ispod pazuha i pričekajte da se osuši nakon čega se miris octa neće osjetiti.

Ako se u vašem domu osjeća neugodan miris koji nikako da nestane, stavite malu količinu jabučnog octa u posudu i ubrzo ćete uživati u ugodnoj aromi koja prožima prostor

8. Izbjeljuje zube. Jednu mjericu jabučnog octa rastopite u dvije mjerice vode te grgljajte. Operite zube kao i obično.

9. Uklanja neugodan miris nogu. Obrišite noge papirnatim ručnikom namočenim u jabučni ocat.

10. Pomaže kod mršavljenja. Jabučni ocat čini nas sitijima, a kiselina u jabučnom octu sprečava nakupljanje masnih naslaga.

11. Pomaže kod upale grla. Čim osjetite bol u grlu grgljajte mješavinu od jednake količine tople vode i jabučnog octa kako biste zaustavili daljnje komplikacije. Ponovite svakih sat vremena.

12. Čisti sinuse. Jabučni ocat uklanja i sluz koja se skuplja u sinusima i otežava disanje. Njegova antibakterijska svojstva također sprečavaju upalu sinusa i prehladu. Popijte malo vode pomiješane s jabučnim octom.

13. Pospješuje probavu. Muči li vas probava otopite malo jabučnog octa u vodi ili soku i popijte. Pektin u octu olakšat će rad crijevima.

14. Uklanja virusne bradavice.
Namočite komadić vate u ocat, flasterom zalijepite preko bradavice te ostavite da odstoji preko noći. Ponavljajte svake noći sve dok bradavica ne otpadne.

15. Puni nas energijom
. Kalij i enzimi u jabučnom octu pomažu kod podizanja energije. Dodajte malo octa čaši vode i popijte. Možete je piti i tijekom tjelovježbe kako biste se manje iscrpili. Amino kiseline u octu sprečavaju nakupljanje mliječne kiseline nakon vježbanja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju