Novi vlasnici pasa često se ne snalaze sa svojim malim čupavcima, ali čak i oni iskusni mogu imati problema s brigom za psa. Zato vam nudimo pomoć u obliku savjeta koji će vam olakšati odgoj i brigu za vašeg ljubimca

1. Vaš pas grize sve što mu dođe pod zub? U trgovinama za ljubimce nabavite sprej za odbijanje s okusom gorke jabuke. Njime pošpricajte područja koja najviše grize. Sprej je potpuno bezopasan i lako probavljiv, a njegov miris i okus odbija pse.

2. Ne bojte se upotrebe transportera za pse. Oni mogu biti iznimno korisni kada se koriste na pravilan način. Nekim psima pružaju utočište i mjesto na kojem se mogu osamiti i odmoriti.

Ako je vaš pas odlučio odspavati u njemu nakon igre, dopustite mu da to radi dokle god mu odgovara i upozorite djecu da ga ne uznemiravaju. Korisni su za siguran prijevoz ljubimaca, a ako psa želite naučiti da ga zavoli stavljajte mu hranu u njega.

Ako imate osjetljivog ili starog psa, dodajte malo mlake vode ili pilećeg temeljca u njegovu suhu hranu. To će pomoći njegovoj probavi i dodatno hidratizirati organizam.

3. Miris psećeg urina lako ćete ukloniti s octom i sodom bikarbonom. Prvo papirnatim ubrusima uklonite urin s mjesta na kojem se pas pomokrio (tepih, pod, tapecirani namještaj). Na krpu nalijte 1 dcl octa. Lagano i temeljito prijeđite krpom preko čitave mrlje od urina i nakon toga po njoj posipajte sodu bikarbonu.

Kada se osuši, uklonite ju usisavačem. Tijekom čišćenja pazite da pas nije u blizini jer je štetna za njegovo zdravlje.

4. Iskoristite svoju staru odjeću i iz nje napravite odjeću za psa. Rukavi vaše stare majice, nogavice trenirke ili stare čarape ugrijat će vašeg ljubimca tijekom hladnih zimskih dana.

5. Ne znate kako biste svog razigranog psa koji voli odlutati natjerali da se vrati natrag na vaš poziv? Isprobajte trik koji zahtijeva malo glumačkih vještina. Odglumite pad i pravite se da ste ozlijeđeni. Vaš pas će odmah reagirati i vratiti se k vama.

Možete i potrčati u smjeru suprotnog od njega i zazivati ga veselim tonom glasa. Psima je u prirodi da love sve što trči dalje od njih pa će se tako i vaš pas odazvati na ovaj poziv.

6. U ljetnim mjesecima izbjegavate šetnju po vrućem asfaltu koji nije dobar ni za vas, a kamoli za vašeg psa i njegove šape. Uvijek šećite rano ujutro ili navečer kada vrućine popuste.

7. Ako imate dvorište, priuštite svom psu sate zabave uz pomoć malenog dječjeg bazena. Samo ga napunite vodom, pustite ga da se brčka i nemojte mu zamjeriti ako povremeno otrese vodu sa sebe u vašoj blizini.

8. Nikada psa ne ostavljajte u svom automobilu tijekom ljetnih mjeseci jer temperatura u njemu može narasti više od šest stupnjeva u samo 10 minuta. Vodite ih sa sobom ili ih ostavite kod kuće, ali nikada ih nemojte zaključavati u autu bez obzira na to koliko kratko ćete se zadržati izvan njega.

9. Šape su iznimno osjetljiv dio psećeg tijela. Zato ih prije zimske igre u snijegu obavezno namažite vazelinom koji će ih dobro štititi.

Dokazano je da psi dobro reagiraju na klasičnu glazbu koja ih smiruje.

10. Psi se uglavnom boje usisavača. Kako biste ga uvjerili da je to bezopasna stvar, primjenjujte sistem nagrade dok se ne oslobodi svog straha. Nakon toga moći ćete koristiti razne nastavke za usisavanje dlaka ljubimaca i riješiti ih se prije nego se prošire po vašem domu.

11. Dodajte malo mlake vode ili pilećeg temeljca u suhu hranu ako imate starog psa ili psa s osjetljivim želucem. Pričekajte 15 minuta da malo odstoji i onda mu dajte obrok. To će mu pomoći da lakše probavi hranu i dodatno će hidratizirati njegov organizam.

12. Pas prebrzo jede? U dublju posudu s hranom ubacite lopticu koja zauzima pola  posude. Tako ćete ga usporiti jer će jesti 'okolo' loptice.

13. Psima s viškom energije treba puno aktivnosti. Međutim, postoje 'prečice' s kojima ih možete izmoriti. Prilikom šetnje odjenite mu prsluk u koji ćete umetnuti bocu vode sa svake strane i slatke zalogaje kojim ga častite tijekom šetnji. Tako će njegova fizička aktivnost postati zahtjevnija, a vi nećete morati otrčati maraton s njim kako biste ga izmorili. Prsluk možete nabaviti u pet shopu.

14. Istraživanja su pokazala da pse smiruje klasična glazba. Youtube je vaš i njegov prijatelj, zajedno istražite sviđa li mu se više Chopin, Beethoven, Vivaldi, Strauss ili djela drugih slavnih kompozitora.

15. Vaš ljubimac ne voli kad mu perete zube? Nanesite pastu na igračku za pse koja ima uže. Igrajte se s njim i on će povlačenjem užeta u usta i kroz njih zapravo čistiti svoje zube.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju