Psihološka istraživanja su pokazala da se ljudi nose s potencijalnim sukobom na tri načina: kroz izbjegavanje problema, rezignacijom ili eksplozivnom svađom.

Ako spadate u potonju grupu, ne očajavajte. Vrijedi isprobajte ovu jednostavnu vježbu i upotrijebiti riječi koje će ohladiti i najvatreniju raspravu.

Psihološke studije su potvrdile da riječi JOJ (eng. Ouch) i UPS (eng. Oops) imaju moć suzbiti sukob, spriječiti svađu i gorljivo prepiranje među partnerima. Valja znati da osobe reagiraju na potencijalni sukob na tri uobičajena načina: kroz izbjegavanje problema, tihom rezignacijom i eksplozivnom agresijom.

Joj je moćan verbalni alat koji učinkovito komunicira povredu nečijih osjećaja i automatski zahtjeva ispriku.

Kada se 'eksplozivcima' nesvjesno uputi uvredljiva primjedba američki psiholozi savjetuju da isti na to kažu joj umjesto salve neugodnih fraza koja bi mogla potpiriti neugodnu svađu.

Joj je moćna riječ i snažan verbalni mehanizam koji će trenutno osvijestiti uvrjeditelja, te će isti ponuditi ispriku, te tako ugasiti potencijalni verbalni sukob.

Ako ste pak brzopleto izrekli rečenicu koja je povrijedila nečije osjećaje, a koju želite ispraviti – posegnite za riječju ups, a potom i isprikom, te tako spriječite mogući sukob.

Ova je psihološka vježba osobito korisni alat za sprečavanje svađa u ljubavnim vezama između partnera koji različito reagiraju na uvredljive primjedbe i nesvjesne provokacije, te se sve češće 'prepisuje' kao jedan od psiholoških lijekova za česte svađe od strane američkih bračnih terapeuta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju