2 nerješiva problema koje ima baš svaki ljubavni par

Podijelite na

Ni jedna osoba nije savršena pa tako ni ljubavne veze ne mogu biti savršene. Upravo zbog toga ne trebamo se čuditi tome što svaka veza ima i nerješive probleme jer je to sasvim normalno

Autor : Zadovoljna Objavljeno: 2.5.2017 / 15:44

Ni jedna osoba nije savršena pa tako ni ljubavne veze ne mogu biti savršene

Ni jedna osoba nije savršena pa tako ni ljubavne veze ne mogu biti savršene (Foto: Shutterstock)

1. "Trajni" konflikt para.

Prema mišljenju Johna Gottmana, cijenjenog psihologa i profesora koji je čitav svoj radni vijek posvetio istraživanju ljubavnih odnosa i bračne stabilnosti, ideja da parovi moraju riješiti sve svoje probleme samo je – bajka.

"'Čak i najsretniji parovi imaju 'trajne' neriješene konflikte. '"

Čak i najsretniji parovi imaju "trajne" neriješene konflikte. Ponekad su to male stvari poput svađa oko toga tko je zadužen za pranje suđa, a ponekad je uzrok konflikta neka značajnija stvar. Gottman kaže da u vezama i brakovima čak 69 posto svađa otpada na one potaknute upravo tim trajnim neriješenim konfliktima.

Oni su pak rezultat fundamentalnih razlika između partnera, razlika u osobnosti, potrebama i očekivanjima. Zbog toga je nerealno očekivati da ćemo ih uistinu i riješiti. Puno je realnije očekivati da ćemo uz određenu dozu kompromisa naučiti tolerirati razlike zbog kojih i dolazi do konflikta.

2. Gutanje emocija.

Ponekad odmah reagiramo na neku problematičnu situaciju i iste sekunde izrazimo svoj stav ili mišljenje o njoj, ali češće gutamo emocije i tek naknadno odlučimo riješiti problem koji nas muči.

Stručnjaci odavno govore da nije dobro skrivati povrijeđenost, upravo je to ono što ćemo najčešće napraviti.
Ignoriranje problema dovodi do gomilanja negativnih emocija koje prije ili kasnije izlaze na površinu, ali obično u krivom trenutku i zbog nekog drugog "okidača". Naravno, bez obzira na to što znamo da nije dobro gutati emocije ili ignorirati probleme i dalje to radimo.

Pročitajte još o ...

Zadovoljna.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Zadovoljna.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Zadovoljna.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se