Na današnji dan, 15. kolovoza 1912., rođena je Julia Child, televizijska zvijezda, jedna od najpoznatijih kuharica 20. stoljeća te ikona francuske kuhinje koja je to postala sasvim slučajno.

Naime, Julia, rođena u Sjedinjenim Američkim Državama, žarko se željela priključiti Drugom svjetskom ratu kao članica Ženskih oružanih snaga (WAC), no bila je odbijena zbog svoje visine od 188 cm. Međutim, nije je odbio Ured strateških poslova, što je zapravo prethodnik CIA-e. Tako je Julia postala američka špijunka tijekom rata, a zbog svog doprinosa odlikovana je brojnim medaljama.

Nakon završetka rata udala se i preselila u Pariz. Iako je već bila u kasnim tridesetima, za sebe je govorila da je grozna kuharica. Jela je uglavnom već unaprijed pripremljene smrznute proizvode, no obrok od školjaka u jednom malom francuskom mjestu zaintrigirao ju je.

Kada je preselila u Pariz, oduševila se francuskom kuhinjom i željela njezinu ljepotu prenijeti svome narodu. Tako je 1961. tiskana njezina kultna kuharica.


Upisala je tečaj kuhanja, nekoliko puta gotovo zapalila kuhinju, a nakon devet godina napisala kuharicu kojom je Amerikancima nastojala približiti francuske delicije.

Kada je u Bostonu predstavljala svoju kuharicu, u studiju je pripremila omlet od jaja koja je donijela sa sobom i oduševila. Ostalo je povijest. Postala je prva žena koja se ikada priključila Američkom kulinarskom institutu i oduševljavala generacije učenika. Do konca života stvarala je vrhunska francuska jela, a mi vam donosimo neke od njezinih najjednostavnijih recepata, idealnih za dane kada ne želite provesti mnogo vremena za štednjakom, koji su objavljeni u njezinoj kuharici iz 1961. godine i koji su osvojili srca sladokusaca diljem svijeta. 
Crepes (palačinke) Crepes (palačinke) (Foto: StockFood)
CREPES (PALAČINKE)

Julijin temeljni recept za palačinke idealan je kao podloga za slane ili slatke palačinke, a smjesa se može pripremiti i dan ranije.

Potrebni sastojci: 125 ml mlijeka, 125 ml hladne vode, 2 jaja, 90 grama brašna, 1 čajna žličica šećera, pola čajne žličice solu, 2 žlice otopljenog maslaca

Priprema: Ako smjesu želite pripremiti u blenderu, sve sastojke pomiješajte zajedno dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Posežete li radije pak za ručnim načinom miješanja smjese odnosno pjenjačom, u jednu zdjelu odvojite sve mokre sastojke, a u drugu sve suhe. Pritom svaku od smjesa miješajte polako kako biste izbjegli mjehuriće zraka i potom ih spojite.

Nakon što ste pripremili smjesu, zdjelu s njome prekrijte plastičnom folijom i stavite je u hladnjak na dva sata. Niska temperatura pomoći će česticama brašna da se prošire u ostatak tekuće smjese, zbog će konačni proizvod biti nježnije i laganije palačinke. Smjesu možete pripremiti i dan ranije te je ostaviti u hladnjaku tijekom noći.

Kada je smjesa dovoljno odstajala, spremna je za završni korak. Tavu zagrijte na srednje jakoj vatri i rastopite pola žlice maslaca. Kada je maslac sasvim otopljen, dodajte smjesu za palačinke. Pritom pripazite da se smjesa rašiti po cijeloj površini tave kako bi palačinka bila što tanja. Pecite je 30 sekundi na jednoj strani i 30 sekundi na drugoj strani. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite smjesu.
Salata Nicoise Salata Nicoise (Foto: StockFood)
SALATA NICOISE

Savršeni ručak za ove vruće dane krije se u salati, a u njezinoj pripremi Julia je bila prava majstorica, Salata koju je često pripremala potječe iz Nice, a mnogi koji su probali ovaj recept, kažu da je upravo Julijin omjer sastojaka savršen. Evo što vam je sve potrebno.

Sastojci za preljev: 1/3 šalice octa, 2/3 šalice maslinovog ulja, jedna čajna žličica senfa, prstohvat soli i papra

Sastojci za samu salatu: 3 jaja, pola luka, 4 rajčice srednje veličine, pola kilograma krumpira, limenka tune, glavica salate puterice, pola šalice maslina, jedno pakiranje inćuna, 75 dag zelenih mahuna, 2 čajne žličice začina kao što su origano, bosiljak i peršin (svježi ili sušeni)

Priprema: U uzavreloj vodi skuhajte jaja te ih stavite na stranu da se ohlade, a potom ih oljuštite. Istu vodu u kojoj su se kuhala jaja iskoristite za kuhanje mahuna. Kuhajte ih 10 minuta na srednje jakoj vatri, a potom ih maknite iz vode i stavite sa strane da se ohlade. Na koncu istu vodu iskoristite i za kuhanje krumpira. Kuhajte ih 15 minuta sve dok ne omekšaju toliko da bez problema u njih možete zariti nož i izvaditi ga. Ocijedite krumpire i stavite ih sa strane da se ohlade.

Kako Julia kaže da bi bila prava šteta sve sastojke odmah pomiješati zajedno, predlaže da se u zasebnoj zdjeli narežu ohlađeni i oguljeni krumpiri te ih se prelije preljevom. U drugu zdjelu bi se trebale staviti kuhane mahune i također ih se začiniti, a u treću narezane rajčice. Dakako, zbog praktičnosti danas je preporučljivo sve te sastojke odmah pomiješati u jednu zdjelu te im potom dodati ostale: tunu, jaja, masline i inćune. Preostaje samo dobivenu smjesu poredati na listove salate i spreman je ručak za cijelu obitelj.
Omlet Omlet (Foto: StockFood)
OMELETTE ROULETTE

Jedno od najjednostavnijih jela, koje je Julia nazivala večerom gotovom za jednu minutu, svakako je njezin slavni omlet. Za njegovu pripremu trebaju vam samo sastojci koje gotovo uvijek imate u hladnjaku.

Sastojci: 3 jaja, žlica vode, prstohvat soli, prstohvat papra

Priprema: Umiješajte tri jaja (i žutanjak i bjelanjak) u zdjelu i dodajte vodu, sol i papar. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Zagrijte tavu na vrlo visokoj temperaturi te na nju stavite žlicu maslaca. Kada se maslac potpuno otopi, trenutak prije nego što počne poprimati smeđu boju, na tavu stavite smjesu umućenih jaja.

Kada se jaja razliju po cijeloj površini tave, protresite smjesu držeći tavu za ručku. Nastavite izvoditi ovaj pokret nekoliko sekundi sve dok smjesa ne bude čvršća i ne počne se sama formirati u položaj preklapanja. U ovom trenutku omlet mora biti preklopljen i zauzimati polovicu površine tave. Nakon toga ostavite jelo još minutu na vatri, sve dok rub omleta ne poprimi zlaćanu boju.

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju