Jeste li i vi jedna od osoba koja se svakog jutra umorna, sa ukočenim vratom i bolnom kralježnicom? O kvaliteti sna uvelike ovisi podloga na kojoj spavate, položaj kreveta i vrijeme odlaska u krevet, no značajan utjecaj imaju i poze u kojima provodite noćni odmor. Isprobajte ove poze još večeras.

1. Protiv bolova u leđima
Želite li se spasiti od boli kralježnice, pokušajte korigirati pozu u kojoj spavate. Ljudi koji pate od upale zglobova i bolova u kičmi, trebali bi spavati na leđima. Ako se, pak, uzrok vaše boli krije u herniji diska, ili nekoj drugoj bolesti kralježaka, spavajte na trbuhu i tako smanjite opterećenje na ovaj osjetljivi dio tijela.

2. Protiv hrkanja

'Osobe koje hrču trebale bi spavati na boku. '

Hrkanje dovodi do vibracija mekog nepca i ostalog tkiva u gornjim dišnim putovima s jakim zvučnim manifestacijama što ometa osobu koja hrče, ali i one koje spavaju u blizini. Da bi spriječili ovu pojavu tijekom noći, legnite na bok.

Preokretanje na leđa ili trbuh, pak, spriječite malenim trikom. U džepove od pidžame stavite sitne gumene loptice-skočice, ili ih ušijte na odjeću za spavanje u predjelu bokova i struka. Neugodno žuljanje od strane loptica, spriječit će pomicanje u krevetu, čak u nesvjesnom stanju tijekom noći.

3. Protiv žgaravice

Ako patite od žgaravice, a 'dizanje kiseline' vas sprečava u noćnom odmoru pokušajte spavati pod određenim kutom. Poslužite se (anatomskim) jastucima, pa noge stavite na uzvišenje od pet centimetara. Gravitacija će spriječiti neugodno podizanje želučanih kiselina prema jednjaku i tako vam omogućiti lakši odmor.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju