Brojne studije su pokazale da svakodnevno vaganje negativno utječe na samopouzdanje. Iako ne bismo smjeli dopustiti da brojka na vagi odredi naše stanje tijela i uma, postoje pravila koja će nam omogućiti da budemo zadovoljniji svojim tijelom


1. Važite se jednom tjednom

'Ako pokušavate izgubiti ili dobiti određeni broj kilograma, najbolje je vagati se jednom u sedam dana ili dva tjedna,' predlaže nutricionistica Alexandra Caspero, vlasnica stranice za zdravu prehranu Delicious Knowledge. Težina varira na dnevnoj bazi ovisno o tome imate li mjesečnicu, ili ste za ručak pojeli neki slani obrok, pa vam svakodnevno provjeravanje težine može izazvati samo tjeskobu.

Najbolje je vagati se ujutro te činiti to samo sredinom tjedna kada su fluktuacije u težini najmanje.

2. Važite se srijedom ujutro
Gubljenje do 2 kilograma tjedno je realan cilj, ali uspjeh bi moglo otežati ako ste opsjednuti rezultatima. 'Jednom sam se vagala svakih sat vremena kako bi dokazala fluktuaciju u težini. Ona je varirala 2,5 kilograma u samo jednom danu,' otkriva nutricionistica. Ista predlaže vaganje ujutro, nakon obavljanje velike nužde, ali i isprobavanje tvrdnji jedne finske studije koja je pokazala da je najbolje mjeriti težinu sredinom tjedna, jer tada su promjene najmanje.

3. Dajte si prostora za 'manevriranje'
Svatko od nas ima broj idealne težine kojoj stremi, i unutar koje se najbolje osjeća. Ako ga niste još dosegli, nemojte biti prestrogi prema sebi. Dopustite si prostor od plus minus 3 kilograma. 'Na ovaj način spriječit ćete navalu ekstremne tuge i drugih emocija ako niste zadovoljni realnom brojkom koju vaga pokazuje,' kaže Alexandra Caspero.

Savjet plus:
Nađite i druge načine za mjerenje uspjeha. Vaganje je sasvim u redu, no obratite pozornost i kako vam stoji odjeća, ali i kako se vi osjećate u svojem tijelu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju