Ako raspolažete ograničenim životnim prostorom, a imate školarca kojemu je potreban radni kutak, sigurno razbijate glavu time kako se organizirati. Uz pomoć ovih savjeta uštedite prostor u domu i osigurajte osmijeh na licu svog voljenog mališana

1. Vizualno odjelite prostor
Ako dijete nema svoju spavaću sobu ili u njoj nema prostora za radni školski stol, isti ćete vjerojatno prebaciti u dnevnu sobu.

Idealno bi bilo kada biste 'radni prostor' u dnevnoj sobi mogli vizualno odvojiti od ostatka, kako bi dijete imalo podsjetnik da je riječ o njegovom kutku koji je namijenjen za obavljanje školskih zadataka poput pisanja zadaće.

KAKO TO POSTIĆI?
Radni stol postavite u kut dnevne sobe uz prirodni izvor svjetlosti kako mališan ne bi trebao napinjati oči prilikom obavljanja radnih zadataka.

'Odijelite' prostor drugačijom bojom zidova ili tapeta uz mjesto njegovog kutka, ili stol postavite na drugačiji tepih vašega školarca od ostatka prostora.

Prostor možete i 'fizički' odijeliti samostojećim policama, koje ćete pak iskoristiti za pohranu sitnica iz dnevne sobe i knjiga vašeg školarca.

Postavljanje radnog stola uz prirodnu svjetlost poput prozora iznimno je važno za mališana i njegovo obavljanje školskih zadataka

2. Ušteda prostora s pametnom organizacijom
Najbolju uštedu prostora postići ćete ako svaki predmet ima svoje mjesto u domu, kako na 'dnevnoj' strani, tako i onoj radnoj.

Školski stolovi obično dolaze s već ugrađenim ladicama za odlaganje knjiga, bilježnica i drugog školskih predmeta, no postoji još nekoliko načina za pronađete mjesto u skučenom prostoru.

KAKO TO POSTIĆI?
Maksimalno iskoristite raspoloživost zidova pa na njih postavite police za odlaganje svih potrebnih sitnica – od kutnih do onih klasičnih ili zasebnih daski koje se diretno postavljaju na zid.

Ako ste prostor 'pregradili' samostojećim policama iskoristite i njih za pohranu. Treba li vaše dijete računalo za pisanje referata i lektira, najbolje bi bilo da mu osigurate prijenosno računalo koje zauzima manje prostora od desktop računala.

3. Svaka sitnica na svojem mjestu
Uredan radni stol je važan kotačić u procesu pisanja zadaće i učenja. Preglednost stola djetetu omogućuje da vidi gdje su mu potrebni udžbenici, bilježnice i pribor za brže obavljanje zadataka, ali mu i psihiloški pomaže da se odvaži na učenje.

Studije su, naime, pokazale da djeca bolje uče u urednim, mirnim i dobro osvjetljenim prostorima.

KAKO TO POSTIĆI?
Potrudite se da svaka sitnica na stolu i oko njega ima svoje mjesto. Olovke i drugi pribor za crtanje i pisanje postavite u efektne stalke. Nabavite i organizatore za ladičare: riječ je o plastičnim utorima za ladice u koje se mnogo preglednije mogu odložiti sitni predmeti koji bi se inače zagubili u masi.

Na zidove možete postaviti i oglasne ploče na koje će dijete staviti raspored sati, informacije od učiteljice i sve druge obavijesti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju