Svi smo čuli priče, ili iskusili to na vlastitoj koži, o psima koji su 'zločesti' dok vlasnici nisu kod kuće. No krzneni prijatelji ne uništavaju namjerno predmete ili na neki drugi način stvaraju štetu. To rade zato jer psi ne vole ostati sami kod kuće, a evo i zašto to ne vole te kako im olakšati te samotne trenutke

1. Usamljen je i osjeća tjeskobu zbog razdvojenosti
Kad ga ostavite samoga vaš pas uznemireniji je nego što to možda shvaćate. Pas ne zna kada ćete se i hoćete li se uopće vratiti. Kada idete na posao ili negdje drugdje gdje ga ne možete voditi sa sobom, svom dlakavcu ostavite neku zabavu poput igračaka te ga prije odlaska izvedite u dužu šetnju što će ga izmoriti pa će vrijeme skratiti i spavanjem.

Idete li iz kuće na kraće vrijeme, odnosno na par sati, ostavite ljubimcu upaljeni TV ili glazbu (najbolja će biti klasična glazba jer ona najviše opušta).

Kada je usamljen, psu je dosadno, a dosada može rezultirati njegovim 'zločestim' ponašanjem. Ne ostavite li mu nešto što će ga okupirati, sam će si naći 'zabavu' poput žvakanja predmeta

2. Nedostaje mu stimulacije
Psi su izuzetno društvena bića i kad nemaju interakciju s ljudima ili drugim psima njihovo stanje slično je vegetiranju. I oni, poput ljudi, vole stjecati nova iskustva, istraživati nova okruženja, komunicirati s drugim pripadnicima svoje ili ljudske vrste.

Zato kad god možete nadoknadite svom mezimcu vrijeme koje je proveo sam kod kuće, u statičnom okruženju. Izvedite ga u dugu šetnju da se istrči, igrajte se s njim bacajući mu štap koji vam mora donijeti, za vikend otiđite s njim u šumu ili negdje drugdje u prirodu gdje će moći istraživati. Možete i organizirati pseći party na koji ćete pozvati prijatelje koji imaju pse.

Živite li u kući s ograđenim dvorištem, na ulaznim vratima možete ugraditi vratašca kroz koja će pas, kad se zaželi, moći izići u dvorište. Ostavljajte mu i raznolike igračke koje mu neće brzo dosaditi, poput onih gumenih u koje se ugura hrana koju pas mora doseći. Psića će slastica koja mu je ujedno i izazov sigurno okupirati neko vrijeme.

3. Zbog osjećaja dosade postaje 'zločest'
Kada je usamljen, psu je dosadno, a dosada može rezultirati njegovim 'zločestim' ponašanjem. Ne ostavite li mu nešto što će ga okupirati, sam će si naći zabavu koja se njegovom vlasniku možda neće svidjeti – žvakat će predmete, lavežom uznemiravati susjede, pa možda čak i obaviti nuždu gdje ne bi smio.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju