Poznat vam je onaj osjećaj kada vam netko pruži ruku i ona je ledeno hladna? Ili kada vam se netko približi i osjetite kako iz njega izbija toplina? Istina, neki su ljudi uvijek hladni, a drugi pak uvijek topli, a postoje i biološki razlozi zašto je tome tako

1. Razina stresa
Dio mozga hipotalamus pomaže u reguliranju normalne temperature tijela koja je između 36 i 37 stupnjeva Celzijevih, no može je poremetiti količina stresa kojoj je izložen organizam. Kada smo pod stresom, uključuje se autonomni živčani sustav koji tjera krvi u glavne organe te tako povećava temperaturu tijela. Na taj način tijelo se bori protiv stresa. Zanimljivo je da pri tome ruke mogu biti hladne jer se krv 'povlači' iz ekstremiteta.

Žene imaju mrvicu višu temperaturu tijela od muškaraca, ali zato su im ruke značajno hladnije

2. Spol
Jeste li se ikada pitali zašto je vaš partner uvijek topliji od vas? Nema veće razlike u uobičajenoj temperaturi tijela između žena i muškaraca, međutim žene su osjetljivije na vanjsku temperaturu iz razloga što im je veća površina tijela izložena okolišu. Žene u globalu imaju mrvicu višu temperaturu tijela od muškaraca, ali zato su im ruke značajno hladnije.

3. Mislite da je toplije ili hladnije nego što zaista jest
Ponekad osjećaj prevelike hladnoće ili topline može biti samo u vašoj glavi. Ako se žalite da vam je hladno, a onda vidite da je temperatura u sobi 20 stupnjeva, vjerojatno ćete se prestati žaliti i više vam neće biti hladno.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju