Kako ženama, tako i muškarcima, trbuh je najkritičnije područje tijela na kojem se prvo primjete tragovi debljanja. Iako su najčešći uzroci viška kilograma loša prehrana i premalo kretanja, postoje još neki, ne tako poznati faktori zbog kojih trbuh raste i raste

1. Genetika
I dok nekim ženama nakupljeni kilogrami prvo 'odlaze' u stražnjicu i bokove, drugima se neželjene naslage masnoća sakupljaju upravo na području struka. Razlog tome je i genetika. Građu tijela nasljeđijemo od roditelja i bliže rodbine, a s time i sklonosi debljanju.

2. Premalo sna
San je vrlo važan za normalan rad organizma. Premalo sna u tijelu izaziva smanjeno lučenje hormona leptina - tvari koju proizvde masne stanice te pojačava lučenje grelina - hormona koji stimulira glad.

Kronično neispavan organizam tada mozgu šalje signale koji pojačavaju želju i žudnju za hranom te tijelo počinje sakupljati zalihe u obliku masnih naslaga.

3. Lijekovi
Neki lijekovi mogu uzrokovati debljanje i nakupljanje masnoća. To su najčešće lijekovi koji se koriste kod lječenja bolesti poput  dijabetesa, migrene, visokog krvnog tlaka, depresije te steroidi i hormonalne tablete za kontracepciju.

Ako uzimate neke od spomenutih tableta te ste primijetili kako ste se u kratkom vremenskom razdoblju značajno udebljali, potražite savjet liječnika.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju