Vlasnici pasa svoje ljubimce smatraju članovima obitelji. Iako je ova životinja možda vaš najvjerniji pratitelj i prijatelj ipak je riječ o životinji koja komunicira s okolinom na potpuno drugačiji način od ljudi. Želite li svog psa učiniti sretnim i pritom naučiti njegov jezik, promijenite rutine i izbjegavajte sljedeće izljeve ljubavi

1. Zagrljaji
Zagrljaj je jedna od najintimnijih ljudskih gesti kojima izražavamo sreću i ljubav prema nekome. I dok nama on predstavlja zadovoljstvo naš kućni ljubimac to ne voli. Naime, psi nemaju ruke i ovakva reakcija njim je strana. U psećem svijetu zagrljaj, odnosno kada jedna životinja stavi šape na drugu to znači dominacija i pokušaj pokoravanja.

Iako vaš pas obožava vašu pažnju i dodire te će zbog vas trpjeti baš sve, znajte kako svaki zagrljaj on gleda kao vaše dokazivanje moći, a nikako kao nagradu i maženje.

Pas ne razumije da smije skakati na vas kada ste u kućnoj odjeći, a ne smije kada ste odjeveni za posao.

Ako primijetite kako vaš pas kada ga zagrlite okrene glavu, otima se ili umiri te plazi jezik i liže njušku to znači kako mu nije ugodno. Želite li pokazati koliko ga volite poigrajte se s njegovom omiljenom igračkom ili ga nagradite nekim zalogajčićem.

2. Tapšanje po glavi
Iako je riječ o vrlo čestoj pojavi, ona psima nikako nije draga niti ugodna. Tapšanje i draganje po glavi ili još gore, po njuški u psima izaziva nelagodu. Ponovno je riječ o dominaciji u kojoj vaš dlan pokorava psa. Iako će vaš ljubimac sa zadovoljstvom prihvatiti svaki vaš dodir imajte na umu kako ovo njima doista ne predstavlja toliko zadovoljstvo koliko se vama čini.

U psećem svijetu zagrljaj, odnosno kada jedna životinja stavi šape na drugu to znači dominacija i pokušaj pokoravanja

Ovakvu ljudsku reakciju posebno bi trebalo izbjegavati ako prilazite tuđem i nepoznatom psu jer se životinja može osjećati ugroženo. Želite li pohvaliti ili razveseliti vašeg psa počeškajte ga po leđima ili još bolje, po stražnjem djelu leđa, iznad repa, a on će vam biti iznimno zahvalan.

3. Sloboda ponašanja
Psi obožavaju rutine i stegu što znači nametnete li vašem ljubimcu neka pravila i zabrane u psećim očima to nikako ne znači da ste strog i zločest vlasnik. Naprotiv, psi od vas kao vođe očekuju povratnu informaciju o stvarima koje su dobre i dozvoljene te onima koje su strogo zabranjene.

Pseći mozak funkcionira na razini djeteta od tri ili četiri godine. Upravo u tom razdoblju djeca testiraju svoje roditelje te iskorištavaju svaku 'pukotinu' u pravilima u svoju korist, a jedini lijek za takvo ponašanje je dosljednost. Isto je i s psima, gdje kod odgoja životinje 'ne' jednostavno mora značiti 'ne'.

Pas ne razumije da smije skakati na vas kada ste u kućnoj odjeći, a ne smije kada ste odjeveni za posao. Isto tako, životinja ne shvaća zašto smije na fotelju kada je čista, a kada pokisne i zaprlja se tijekom šetnje ne smije. Želite li da vaša životinja bude sretna, a vi ponosni na njegovo ponašanje pridržavajte se svojih pravila i to bez iznimki.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju