Jedan od najposebnijih i najljepših zaručničkih prstena je zasigurno onaj kojim je princ Charles zaprosio Dianu Spencer početkom 1981. godine. Ona je ubrzo nakon toga postala obožavana princeza Diana, a prsten jedan od njezinih najprepoznatljivih simbola. Koji se sve zanimljivi i neobični detalji vežu uz ovaj slavni prsten?

1. Zaručnički prsten izabrala je sama Diana
Službene zaruke princ Charles i Diana objavili su 24. veljače 1981. godine, no prije toga je Diana sama izabrala svoj prsten. Prekrasni 12-karatni safir koji okružuje 14 dijamanata kreacija je londonske zlatarnice Garrard i tada je koštao 28 tisuća funti, što bi u današnje vrijeme bilo oko 108 tisuća funti, odnosno više od 900 tisuća kuna.

Princezin izbor je bio poprilično neobičan jer prsten nije bio unikatan niti posebno napravljen za nju, te se čak našao i u Garrardovom prodajnom katalogu. Neki navode kako ju je prsten podsjetio na zaručnički prsten njezine majke, no ono što znamo sigurno je da je Diana upravo željela safir, te da joj se od nekoliko modela taj svidio najviše.

2. Prsten je naslijedio princ Harry
Nakon što je princeza Diana preminula 1997. godine, mladi prinčevi William i Harry izabrali su uspomene svoje majke. Princ William tako je uzeo Dianin zlatni Cartierov sat, dok je Harry zapravo bio taj koji je uzeo zaručnički prsten.

Slavni zaručnički prsten izabrala je sama Diana iz kataloga poznate zlatarnice jer joj se najviše svidio

Nakon što je William odlučio zaprositi Catherine Middleton, zamolio je Harryja da zamjene uspomene kako bi mogao majčinim prstenom zaprositi buduću suprugu i majku Georgea i Charlotte. Prsten ima veliku važnost za mladi kraljevski par, te je William uoči vjenčanja s Catherine 2011. godine kazao da je davanje prstena Catherine bio njegov način da Diana bude prisutna na njihovom vjenčanju.

3. Original je jedan
Iako se prsten prije 36 godina našao u Garrardovom katalogu, samo je jedan originalan primjerak. Naime, ovaj model zaručničkog prstena je iznimno popularan te Garrad zlatarnica često dobiva narudžbe za slavni model.

No, oni neće napraviti identičnu repliku, već samo slične verzije, jer prsten tretiraju kao ugovorenu narudžbu. Što zapravo znači daje riječ o striktnom unikatu, i da u potpunosti isti model više nikada neće ponovno napraviti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju