Očuvanje okoliša postala je globalna briga zbog koje i sami mijenjamo način na koji razmišljamo prilikom obavljanja stvari u kućanstvu. Jedna od stvari koje smo promijenili jest i način na koji peremo svoje rublje i tako istovremeno brinemo o svojoj odjeći i okolišu.

Galerija Electrolux Electrolux Electrolux +5 Electrolux

Smanjite temperaturu pranja rublja

Mnogi od nas vjeruju kako se rublje može temeljito oprati samo na visokim temperaturama. Međutim, znanost je dokazala da je pranje rublja u hladnoj vodi jednako učinkovito kao i pranje u toploj, posebice kada su u pitanju pojedine mrlje koje se lakše skidaju na nižim temperaturama. 90 % energije koju perilice upotrebljavaju odlazi na zagrijavanje vode, što znači da ako se prebacimo na hladno pranje, pomažemo planetu, ali i svojem novčaniku. Također, zahvaljujući naprednoj tehnologiji koju možemo pronaći u modernim perilicama rublja poput Electrolux perilica, pranje na 30 °C jest jednako učinkovito kao i pranje na 40 °C, a čistoću rublja garantira i sustav UltraCare, koji prethodno miješa deterdžent i tako omogućava da on dopre do svake niti naših omiljenih komada i temeljito ih opere. Osim što hladnim pranjem čuvamo okoliš, čuvamo i odjeću jer tako boje ostaju postojane dulje vremena. Oni koji i dalje nisu na ''ti'' s takvim pranjem uvijek mogu dodati sredstvo za dezinfekciju rublja kako bi bili u potpunosti sigurni da je ono uistinu čisto.

Upotrebljavajte omekšivač

Omekšivač za rublje jača vlakna tkanine i tako najdražoj odjeći produljuje vijek trajanja. On čini odjeću mekom, pa tako smanjuje nabore koji se stvaraju prilikom pranja, zbog čega kasnije odjeću lakše i peglamo. Posebice ga trebamo upotrebljavati ako mjesto u kojem živimo ima tvrdu vodu jer ona oštećuje odjeću i skraćuje njezin vijek za 40 %. Ne moramo se brinuti da će nam kosa letjeti na sve strane prilikom oblačenja majice, veste ili košulje jer omekšivač daje svoj doprinos i u smanjivanju statičkog elektriciteta.

Electrolux Electrolux (Foto: PR)

Pazite na ispravno doziranje deterdženta

Tvrda voda zadaje nam glavobolje jer osim što oštećuje naše uređaje, ona oštećuje i našu odjeću. Baš zbog toga treba prilagoditi doziranje deterdženta njezinoj tvrdoći kako bismo bili sigurni da će se odjeća pravilno oprati. Kod doziranja je važno gledati i na količinu odjeće u bubnju te se voditi uputama koje se na to odnose na samom deterdžentu. Prevelika količina deterdženta može izblijediti boju odjeće i pohabati je, dok uporabom premale količine odjeća može s vremenom poprimiti beživotan izgled.

Prema svemu tome, možemo zaključiti kako je doziranje deterdženta postala prava znanost koju bismo rado prepustili nekome drugome. Mnoge perilice danas dolaze s opcijom za prepoznavanja težine rublja, a najnoviji Electrolux modeli mogu se pohvaliti funkcijom AutoDose, koja sama ispušta točno određenu količinu deterdženta i omekšivača potrebnu za pranje rublja, koja je u skladu s količinom odjeće u bubnju. Ova inteligentna perilica istovremeno olakšava pranje rublja i štiti odjeću, tako da ona ostaje kao nova i nakon mnogo pranja.

Koristite tekući deterdžent umjesto onog u prašku

Iako deterdžent u prašku ima svoje prednosti, poput svoje pristupačne cijene, dugovječnosti i kvalitetnog uklanjanja određenih vrsta mrlja, ovaj tip deterdženta zahtijeva pranje na višim temperaturama jer se u hladnoj i tvrdoj vodi teško rastapa. To dovodi do toga da odjeća u konačnici neće djelovati dovoljno čisto peremo li je na nižim temperaturama, a nije baš najsretnija opcija niti za samu perilicu jer se nerastopljene grudice mogu zadržati u određenim dijelovima perilice. Tekući deterdžent obavezno treba upotrebljavati za šareno rublje jer onaj u prašku može sadržavati sredstva za izbjeljivanje i tako uništiti boju odjeće. Tekući deterdžent već je sam po sebi rastopljen i njegovi sastojci ne reagiraju na minerale u tvrdoj vodi i stoga je on bolja opcija i za odjeću i za život naše perilice rublja.

Electrolux Electrolux (Foto: PR)

Rjeđe perite rublje

Želimo li učiniti pranje rublja zelenijim, prvi korak jest da odjeću ne bacamo u pranje nakon jednog nošenja. Naravno, ovo se ne odnosi na donje rublje i čarape, koje je poželjno svakodnevno mijenjati, već na odjeću poput traperica, jakni i pulovera, koja se može nositi više od jednom prije nego što je bacimo na prljavu hrpu. Rjeđe pranje odjeće ima veliki utjecaj na naš ekološki otisak jer tako štedimo više od 40 litara vode po jednom ciklusu pranja. Ne moramo niti govoriti da često pranje odjeće uništava tkaninu, zbog čega će se smanjiti njezin vijek.

Osvježite odjeću parom

Kad smo kod rjeđeg pranja odjeće, uvijek je možemo osvježiti parom. Tako će ona izgledati svježe, a nitko neće posumnjati da smo određeni komad nosili već nekoliko puta. Odjeću možemo opariti peglom koja ima opciju osvježavanja ili pak investirati u kvalitetnu perilicu rublja kao što je Electrolux, koja dolazi s opcijom Steam Refresh. Uz Electrolux sustav SteamCare možemo odjeću osvježiti u 15 minuta, a pomoću pare ona uklanja neugodne mirise i ostavlja osjećaj svježe oprane odjeće. Ovaj program može se koristiti i nakon samog pranja odjeće jer ćemo tako smanjiti nabore za trećinu i uštedjeti vrijeme koje bismo inače utrošili na peglanje.

Electrolux Electrolux (Foto: PR)

Maksimizirajte sušenje rublja

Jednom opranu, odjeću je najbolje ostaviti na suncu i vjetru da se osuši. Međutim, mnogi od nas ne mogu si priuštiti taj luksuz zbog nedostatka balkona, terase ili vrta u kojem bismo to mogli učiniti. Zbog toga odjeću često sušimo unutar doma, što povećava vlagu u zraku, koja nije dobra za naš dišni sustav. Kao odgovor tome nameće se nabava sušilice. Iako su sušilice donedavno bile ogromni potrošači energije, danas je priča malo drugačija. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji, moderne sušilice koriste zagrijani zrak dok istovremeno snižavaju temperaturu koja je potrebna da bi se postigao željeni rezultat. Zbog toga u sušilicama danas više ne sušimo samo plahte, ručnike i donje rublje, već i odjeću s osjetljivim tkaninama. Tako pojedine sušilice imaju i program za vunu, pri kojem se čak ni vunena odjeća neće stisnuti prilikom sušenja, a svilene haljine i košulje izlaze iz nje u jednakom stanju kao da smo ih sušili na zraku.

Iako smo premali da bismo mijenjali svijet, svatko od nas može doprinijeti očuvanju okoliša, pa makar i na mikrorazini. Naši mali postupci, poput recikliranja boca, zatvaranja vode dok obavljamo jutarnju rutinu, konzumiranja namirnica koje ne troše mnogo energije za proizvodnju, pa sve do korištenja ekološki prihvatljivih kućanskih uređaja, daju svoj doprinos za bolje sutra.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Electrolux po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju