Ovogodišnje izdanje međunarodnog festivala Tjedan suvremenog plesa koji će se održati u Zagrebu od 27. svidnja do 4. lipnja donosi nekoliko premijernih naslova te predstavlja i nova podneblja gdje suvremeni ples nalazi plodno tlo

Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj, te jedan od najstarijih u Europi, 34. Tjedan suvremenog plesa, ove će se godine održati u Zagrebu od 27. svibnja do 4. lipnja. Središnja lokacija festivala bit će Teatar &TD, dok se ulaznice već nalaze u prodaji u prostoru KIC-a, Preradovićeva 5 za sva ovogodišnja festivalska događanja. Ostale lokacije na kojima se odvija festivalski program su: Histrionski dom, Kino Grič, Muzej suvremene umjetnosti, DK Gavella, Kulturno informativni centar te Studentski centar.

Ovogodišnje izdanje međunarodnog festivala Tjedan suvremenog plesa koji će se održati u Zagrebu od 27. svidnja do 4. lipnja donosi nekoliko premijernih naslova te predstavlja i nova podneblja gdje suvremeni ples nalazi plodno tlo

Ovogodišnji festival upućuje na neka nova imena, kao i na nova ostvarenja umjetnika s kojima smo se imali prilike upoznati. Iako je, već tradicionalno, samo programiranje festivala je eklektično te upućuje na različite plesne stilove, tematski se autori okupljaju oko teme identiteta i uloge pojedinca u društvu, naročito oko pozicije mladih i njihove uloge unutar šireg europskog konteksta u odnosu na aktualnosti kojima svjedočimo proteklih godina, a na koje ni mi u Hrvatskoj nismo imuni.

Ove godine, nastavljajući suradnju sa SIDance Festivalom iz Južne Koreje, po prvi puta dolaze korejski plesni umjetnici i to povodom 25 godina gospodarske i kulturne suradnje. Južna Koreja predstavlja velesilu u plesnoj produkciji te u školovanju suvremenih plesnih umjetnika, nadovezujući se na tradiciju američkog suvremenog plesa uz snažni suodnos s tradicijom.

Festival SIDance u Seoulu u nekoliko je navrata ugostio hrvatske plesne produkcije. Na taj način potiče se daljnja suradnja s tom dalekom zemljom. Poseban pogled je i na noviju španjolsku plesnu scenu kroz prezentaciju tri produkcije, gdje ćemo naći i poveznicu s Hrvatskom.

Festival otvaraju Djevojke u ljetnim haljinama volim

Tjedan suvremenog plesa ove godine bilježi i vrijedno priznanje Europske Federacije Festivala (EFFE- European Festivals For Europe ) kojim ova uvažena asocijacija europskih festivala, pod patronatom Europske komisije, odaje priznanje dugogodišnjem zalaganju naše organizacije za razvoj suvremenog plesa i festivalski doprinos europskom kulturnom nasljeđu.

Festival će započeti dvjema premijerama: Djevojke u ljetnim haljinama volim, Studija za suvremeni ples u koreografiji Petre Hrašćanec i dramaturgiji Saše Božića te hrvatskom premijerom predstave slovenskog barda suvremenog plesa, koji ove godine slavi 30 godina rada i koji je u Hrvatskoj ostvario niz zapaženih suradnji: Matjaž Farič i njegov Red-Trai.

Ove godine, nastavljajući suradnju sa SIDance Festivalom iz Južne Koreje, po prvi puta dolaze korejski plesni umjetnici i to povodom 25 godina gospodarske i kulturne suradnje

Od hrvatskih premijera ističe se još Horror Vacui u produkciji Kik Melonea. Festivalsku, hrvatsku premijeru ima i novi projekt Jasne Layes Vinovrški Lady Justice, netom nakon njene pariške premijere! Lady Justice rezultat je dugogodišnje suradnje naše organizacije s koreografkinjom, koja je kulminirala kroz uspješnu i međunarodno afirmiranu produkciju Staying Alive nastalu u okviru međunarodnog projekta Migrant Bodies.

Festival i producentska organizacija Hrvatski institut za pokret i ples tradicionalno i već tri desetljeća, sustavno senzibilizira širu javnost da kreativno bavljenje plesom nije uvjetovano tjelesnom datošću, te se na taj način podipire umjetnička praksa koja u suvremenu plesnu praksu uključuje i osobe s invaliditetom. Stoga će se na Tjednu suvremenog plesa reprizirati predstava Nukleon u izvedbi IMRC kolektiva (Inkluzivni kolektiv za istraživanje pokreta), u koreografiji Aleksandre Janeve Imfeld. Također po prvi puta ćemi imati prilike vidjeti i plesnu skupinu SPINN iz Švedske, a predstavit će se i EU projekt Moving Beyond Inclusion.

Umrežavanje umjetnika kroz plesne radove

Predstava OOOOOOOO talijansko-nizozemskog koreografa Giulia D'Anna inspiraciju nalazi u zagrebačkom Muzeju prekinutih veza, u vrijeme njegova boravka u Zagrebu u okviru međunarodnog Europskog projekta Choreodrome. Ova nagrađivana predstava, koja već neko vrijeme uspješno obilazi europske pozornice, strukturirana je poput plesnog mjuzikla te na duhovit način progovara o identitetu i položaju mladih u Europi, bez granica, danas i u išćekivanju vremena koje dolazi.

One koji prate festival, razveselit će ponovno gostovanje nezaboravnog, duhovitog austrijskog dueta, Luka Biao i Dominika Grünbühela s predstavom Ohne nix, koja je 2016. odabrana od najveće europske plesne mreže (Aerowaves) među 20 najboljih predstava novije generacije europskih autora (uz predstavu Staying Alive Jasne Layes Vinovrški).

Kroz partnerstvo s Dokukinom KIC 34. TSP ima želju da kroz popularne i aktualne plesne filmove pozove građane da istraže i druge medije kojima se ples sve više producira i popularizira. Novi projekt suradnje je Ples i moj grad, s plesnim organizacijama izvan Zagreba, koji pojedine gradove predstavlja kroz kraće plesne radove te time pridonosi umrežavanju umjetnika i daljnjem jačanju regionalnih centara.

Projekt je osmišljen s dugogodišnjim suradnicima, umjetnicima Žakom Valentom i Aleksandrom Mišić. Uz još par događanja, festival će zasigurno potaknuti na druženje uz ples, ne samo tradicionalnu i vjernu publiku, već i mlađe naraštaje, kao i one koji će tek obilježiti plesnu scenu svojim radovima u nadolazećem periodu.

Nijedno izdanje festivala svih ovih 34 godine nije bilo bez izazova, ali ove godine ponajviše. Ovogodišnji festival ne bi bio moguć bez potpore partnera: Kulturno informativni centar i Teatar &TD, uz sponzore i donatore, volontere, umjetnike - prijatelje.

34TSP teaser from Tjedan suvremenog plesa on Vimeo.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju