Sramotne situacije događaju se baš svima. Takve incidente vrlo je teško izbjeći. Stoga je najbolje odmah se suočiti s njima. Provjerite u članku na koja četiri načina upravo to možete postići

1. Prekinite razmišljati o tome
Najgori dio svake sramotne situacije je zapravo ono što slijedi – stalni mentalni podsjetnik koji "vrtimo" u glavi. Kada ovakav incident uđe u našu svijest, onda je najbolje fokusirati se na sadašnjost. Duboko dišite, brojite udahe, prošetajte se i koncentrirajte na svaki korak.

Također, čišćenje i organiziranje mogu biti od velike pomoći. Zbog takvog sramoćenja imamo osjećaj da smo izgubili kontrolu. Tada nam ovi kućanski zadaci pomažu je vratiti natrag.

Sramotne situacije sastavni su dio života, stoga ih nemojte shvaćati preozbiljno

2. Zapamtite da nitko o tome ne razmišlja osim vas
Precijenjujemo opseg naših djela i njihov učinak na druge. Većina ljudi ne primjećuje takve stvari te su fokusirani sami na sebe.

Oni koji to i zamijete, pričat će o tome možda dan ili dva nakon incidenta i onda se toga više neće ni sjetiti. Kada događaji nisu direktno vezani uz osobe, onda ih one puno brže zaborave.

3. Budite uzor drugima
Riskiranje i moguće izlaganje ponekoj sramotnoj situaciji potaknut će i druge da se ohrabre i odluče na isto. U tome nema baš ništa loše, a takvo ponašanje dobro će utjecati na djecu koja će se tako osloboditi određenog straha.

Isto tako, nemojte sve shvaćati ozbiljno. Zastanite, nasmijte se sami sebi i onda nastavite dalje s vašim danom.

4. Podijelite svoje iskustvo
Nemojte se bojati podijeliti sramotnu priču s obitelji ili s prijateljima. Postoji određena prednost, a to je olakšanje. Jer nema baš nikakve koristi da čitavo vrijeme to držite u sebi, stalno razmišljate o tome i tako si izazivate anksioznost i stres.

Još jedna prednost je to da kad ispričate nekome svoje iskustvo, ta osoba će često podijeliti s vama njihovo iskustvo koje zna biti puno gore.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju