Mnogi misle da je samo znoj uzročnik neugodnog mirisa stopala, ali pravi 'okidači' za tu pojavu zapravo se skrivaju iza znoja

1. Hormoni.

Razne hormonalne promjene mijenjaju način proizvodnje znoja i općenito utječu na miris našeg tijela. Zbog toga trudnice, mlađe djevojke s problematičnom kožom i žene u menopauzi često mogu primijetiti da im se mijenja i miris stopala zbog navale ili pak manjka određenih hormona.

2. Stres.

Znoj koji naše tijelo proizvodi u stanju stresa drugačiji je od 'standardnog' znoja koji nastaje zbog vrućine. Točnije proizvodi se u drugačijim žlijezdama znojnicama zbog čega je njegov miris puno intenzivniji i neugodniji. Ako je glavni okidač za vaš stres posao, nosite sa sobom rezervni par čarapa kako biste se presvukli kada primijetite da je miris nogu postao 'prejak'. Nošenje rezervnih čarapa u svim stresnim situacijama olakšat će vam borbu protiv mirisa stopala.

3. Obuća.

Obuću koju nosimo često trebali bismo redovito provjetravati zbog toga što ona upija vlagu i znoj koji stvaraju naše noge pa se miris obuće prenosi na stopala. Stručnjaci preporučaju da cipelama uvijek damo minimalno jedan dan 'odmora' nakon nošenja i koristimo druge cipele.

Međutim, mnogi si to ne mogu priuštiti, neki iz financijskih, a drugi iz praktičnih razloga jer moraju stalno nositi istu obuću na poslu. U tom slučaju izrazito je važna pravilna i svakodnevna njega nogu. Obavezno nekoliko puta tjedno napravite piling stopala i uklonite ostatke suhe kože, a po potrebi njegujte stopala losionom ako vam se koža suši. Nosite pamučne čarape što je više moguće i birajte prozračnu obuću.

4. Atletsko stopalo.

To je infekcija s kojom se često susreću osobe koje odlaze u teretanu, a do nje može doći ako ručnike ne peremo redovito. Takvu infekciju liječimo antifungalnim kremama, ali zaboravljamo da će vlaga i toplina koja nastaje prilikom vježbanja pomoći razvoju bakterija koje pokušavamo uništiti. Zato stručnjaci savjetuju da kremom mažemo dno i strane stopala, a za prste i prostor između njih koristimo antifungalni puder.

SAVJET PLUS: Što god napravili, ne možete zaustaviti znoj? Provjerite koje vam poruke tijelo šalje pojačanim znojenjem.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju