Možda niste ljubitelji povrća, ali ono bi trebalo biti redoviti gost na vašem tanjuru. Donosimo vam listu povrća koje nam je često mrsko i savjete za pripremu uz koje će brzo postati ukusno.

1. BROKULA

Zašto je ne volimo: lako se prekuha i onda se pretvori u neukusnu kašu, a ako se jede sirova dosta je suha.

Zašto je trebamo jesti: niskokalorična je i hranjiva namirnica, bogata vitaminom C i vlaknima.

Recept: brokula ima najbolji okusa kada je blanširana. Tada ostane hrskava i u sebi zadrži sve divne okuse i hranjive tvari. Ubacite brokulu u vrelu vodu, prokuhajte jednu minutu i zatim je prebacite u ledenu vodu. U blenderu ili mužaru napravite pesto od češnjaka, prženih pinjola, maslinovog ulja, naribanog parmezana, limunovog soka, soli i papra. Prelijte pesto preko brokule i servirajte uz kuhanu rižu ili tjesteninu.

Zapečene prokulice Zapečene prokulice (Foto: StockFood)

2. PROKULICE

Zašto ih ne volimo: gorke su, često mirišu "sumporasto"

Zašto ih trebamo jesti: one su zdrava i dijetetska namirnica, 10 dag prokulica sadrži manje od 40 kalorija. Bogate su vitaminom C, magnezijem i kalcijem, a samo pola kilograma prokulica sadrži potrebnu dnevnu dozu vitamina i minerala.

Recept: razrežite prokulice na pola i ubacite ih u protvan za pečenje. Posolite, popaprite, prelijte maslinovim uljem (ili uljem po želji), posipajte sitno nasjeckanim lukom i na kraju u debelom sloju naribajte omiljeni sir. Stavite u pećnicu na 180 stupnjeva i pecite otprilike 25 minuta ili dok prokulice nisu fino zapečene.

Salata sa špinatom Salata sa špinatom (Foto: StockFood)

3. ŠPINAT

Zašto ga ne volimo: nekim ljudima špinat je previše gorak i u sirovom i u kuhanom obliku pa ga izbjegavaju.

Zašto ga trebamo jesti: jedna porcija sadrži samo sedam kalorija. Špinat je bogat luteinom, kalijem i vlaknima i sjajno djeluje na zdravlje srca.

Recept: za razliku od starog špinata, mladi ima nježan okus i zato ga koristite za salate. Napravite ukusnu salatu od špinata, kuhanih jaja, pržene slanine i feta sira koju možete začiniti dressingom po želji. U nju možete dodati i kuhanu rižu, ječam ili pir, a za malo 'jaču' varijantu' slobodno ubacite i pečenu piletinu narezanu na komadiće.

Zapečeni kelj Zapečeni kelj (Foto: StockFood)

4. KELJ

Zašto ga ne volimo: teško se žvače i ima intenzivan okus, pogotovo u sirovom obliku.

Zašto ga trebamo jesti: ova biljka iz porodice kupusnjača bogata je vitaminima C i A, sadrži kalij i kalcij.

Recept: ako ne volite varivo od kelja, isprobajte kelj zapečen s drugim povrćem i mesom. Pomiješajte kelj rezan na trakice, kriške krumpira, narezanu mrkvu i mljeveno meso. Začinite po ukusu i zapecite u pećnici.

5. ŠPAROGE

Zašto ih ne volimo: imaju poseban okus koji se opisuje kao 'drvenast' i koji mnogima ne odgovara

Zašto ih trebamo jesti:
one su pravi podizač raspoloženja i energije, izvor su folne kiseline i vitamina B koji pomaže kod mentalnog umora.

Recept: ukusna kajgana sa šparogama i slaninom mogla bi vas natjerati da ih napokon zavolite. Možete ih pripremiti isto kao i prokulice, samo ih zapecite kraće (maksimalno 15 minuta) i na temperaturi od 200 stupnjeva.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju