Neki lijekovi na recept jednostavno ne idu "ruku pod ruku" s gubitkom kilograma. U nastavku provjerite o kojim se točno lijekovima radi

Nuspojave kod uzimanja nekih lijekova na recept mogu biti pojačani apetit i usporeni metabolizam, što na kraju utječe na mršavljenje odnosno debljanje. A liječnici nas u rijetkim slučajevima upozoravaju na te detalje.

U borbi protiv dijabetesa postoje raznovrsni lijekovi koji se mogu propisati pojedinačno ili u kombinaciji.

Ovisno o bolesti, važno je pripaziti na prehranu i povećati tjelesnu aktivnost, a uoči li se bilo kakva tjelesna promjena, treba se obratiti liječniku ili ljekarniku.

U nastavku donosimo popis lijekova koji utječu na tjelesnu težinu, a kako djeluju na organizam, objasnila nam je magistra farmacije Franka Pelko.

 

1. BETA-BLOKATORI

Lijekovi koji blokiraju hormon epinefrin (adrenalin) u tijelu. Često se propisuju kod visokoga krvnog tlaka. Beta-blokatori usporavaju rad srca te proširuju krvne žile, uzročno-posljedično usporavaju metabolizam, pa je jedna od posljedica uzimanja beta-blokatora i debljanje.

Osim za snižavanje krvnog tlaka, korisni su za liječenje migrene, glaukoma, angine pektoris, aritmije, kongestivnog zatajenja srca, hipotireoze i generaliziranog anksioznog poremećaja.

Pacijent će vjerojatno nakon određenog vremena dobiti na težini pa je tijekom beta-blokatorskog liječenja preporučljivo smanjiti unos kalorija I povećati fizičku aktivnost.

 

2. ANITIDEPRESIVI/ANTIPSIHOTICI

Najučinkovitiji antipsihotici poput klozapina i olanzapina, koji se koriste u liječnju shizofrenije i bipolarnog poremećaja, zbog blokiranja histaminskih H1-receptora mogu uzrokovati debljanje.

U borbi protiv dijabetesa postoje raznovrsni lijekovi koji se mogu propisati pojedinačno ili u kombinaciji.

Antidepresivi sami po sebi ne djeluju na mehanizam debljanja, već sama bolest.

Psihički poremećaj djeluje na fizičke potrebe pa je organizam usporeniji, nema potrebu za kretanjem, a povećava se i želja za hranom, pogotovo onom koja nam daje osjećaj sreće (povećava razinu serotonina). Ta je hrana najčešće visokokalorična i visokog glikemijskog indeksa.

 

3. ANTIHISTAMINICI

Histamin je kemijski spoj koji proizvodi tijelo, a poznat je po tome što potiče upalne procese u organizmu koji se povezuju s alergijskom reakcijom.

Neka ranija istraživanja otkrila su kako stanice mozga imaju receptore za histamine, a čini se kako histamin utječe na različite fiziološke funkcije kao što su kontrola apetita i potrošnja energije, stoga bi se, teoretski, moglo zaključiti kako histamin doprinosi prejedanju i sporijem metabolizmu.

 

4. LIJEKOVI ZA DIJABETES

Ako se pokaže da je u krvnim nalazima povišena razina šećera, liječnik bi najprije trebao pokušati razinu šećera u krvi spustiti savjetima o kvalitetnijoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti.

Nažalost, postotak osoba koje ne moraju uzimati lijekove dosta je nizak.

U borbi protiv dijabetesa postoje raznovrsni lijekovi koji se mogu propisati pojedinačno ili u kombinaciji.
Budući da šećerna bolest postupno napreduje, većina lijekova, uključujući i inzulin, s vremenom djeluje sve slabije.

Kada dođe do toga, javlja se povećana želja za hranom, ujedno i onom većeg glikemijskog indeksa.
U slučaju da lijekovi koje uzimate ne daju zadovoljavajuće rezultate, liječnik vam može povisiti dozu ili sasvim promijeniti sastav lijekova.

 

5. KONTRACEPCIJA (HORMONALNE KOMBINACIJE U SVRHU KONTRACEPTIVNOG LIJEČENJA)

Svaki tip pilule sadrži različitu kombinaciju hormona i zaštitnih tvari koje utječu na svaku ženu posebno (ovisno o njezinoj individualnoj biokemiji).

Otprilike kod svake dvadesete žene manifestiraju se neke nuspojave – debljanje, glavobolje ili promjene seksualne želje, raspoloženja i veličine grudi.

 

Briga za zdravlje uvijek je na prvome mjestu, a prije navedene činjenice nikako ne bi smjele utjecati na redovito uzimanje lijekova. Ako niste sigurni koje su sve nuspojave lijekova koje pijete, najbolje je konzultirati se s liječnikom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju