Starenje je prirodni proces kojeg ne možemo zaustaviti, ali ga svakako možemo usporiti. Lijepa i mladolika koža ovisi o redovnoj njezi, pravilnog hidrataciji tijela, ali i hrani koje jedemo. Evo koje bi namirnice definitivno trebali što češće viđati na tanjurima


1. Zob

Zob je idealna namirnica za doručak jer je prepuna aminokiselina i vitamina E koji njeguju kožu, ublažavaju posljedice pretjeranog izlaganja suncu i bore se protiv slobodnih radikala. Imajte na umu da blagodati ove žitarice nemaju instant kaše, već samo cjeloviti plodovi koji nisu prošli proces rafiniranja, pa ih svakako uključite u prvi obrok u danu.

2. Kava
Rijetko tko ne započinje dan šalicom kave. Omiljeni jutarnji napitak bogat je kofeinom koji stimulira cirkulaciju i tako učinkovito razbuđuje. Kofeinsko poticanje cirkulacije pozitivno djeluje i na prokrvljenost kože lica. Mljevena kava, pak, odlično je abrazivno sredstvo i za pilinge iz kućne radinosti, kao i maske za regeneraciju kože i kose.

Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama i vitaminom C potiču stvaranje kolegana u tijelu i smanjuju vidljivost bora na licu.

3. Sir
Želite li izbrisati nekoliko godina s lica, održavajte zube zdravima i bijelima. U tom zadatku pomoći će vam hrana bogata visokim količinama kalcija poput sireva i drugih mliječnih proizvoda. Kalcij, naime, štiti i osnažuje zubnu caklinu, te potiče proizvodnju sline koja sadrži prirodne tvari za borbu protiv bakterija i karijesa.

4. Grejp
Jeste li znali da se većina krema za brisanje bora temelje na visokim koncentracijama vitamina C? Ovaj vitamin potiče rast kolagena koji je sastavni dio svog ljudskog tkiva, a posebno je važan za elastičnost kože. Vitamin C nalazi se u širokom spektru voća i povrća, a posebno u agrumima poput grejpa koji je odličan saveznik ljepote i mladolikosti.

5. Orah
Izglađivanju bora pridonosi grickanje ovih orašastih plodova prepunih omega 3 masnih kiselina koje su također poticatelji stvaranja kolagena u tijelu. Naime, upravo su suha koža i lomljivi nokti neki od glavnih posljedica nedostatka ovih važnih hranjivih tvari u tijelu. Imajte na umu da su orasi iznimno kalorična hrana, pa ograničite unos plodova na maksimalno 50 grama dnevno.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju