Poznato je kako se većina pasa boji odlaska veterinaru. No, postoje i oni kojima veterinarski pregled ne tjera strah u kosti. Donosimo pet načina pomoću kojih će vaš pas zavoljeti odlaske veterinaru, jer i to je stvarno moguće

1. Pronađite dobrog veterinara
Odabir pravog veterinara ključan je. U obzir svakako uzmite i mišljenje vašeg ljubimca. Točnije, pratite kako se on osjeća i obratite pažnju na ponašanje djelatnika. Kakve su njihove interakcije s vašim psom? Jesu li ljubazni prema ljudima i životinjama? Je li im stalo do vašeg psa i toga da se on osjeća ugodno?

2. Naviknite psa na to da drugima bude pristupačan

Poznato je kako se većina pasa boji odlaska veterinaru, no postoje i oni kojima veterinarski pregled ne tjera strah u kosti

Većina pasa neće dopustiti drugim osobama da im se previše približe i da rukuju s njima, pogotovo ako od početka nisu bili dobro socijalizirani. Najgore je kada s njima pokušavaju rukovati osobe koje su im potpuno nepoznate.

Raspitajte se kako izgleda rutinski pregled te ga pokušajte prvo obaviti doma. Ako vašem psu ne budu smetali takvi neuobičajeni dodiri te se navikne na njih, manje su šanse da će mu smetati i na pravom pregledu sa strancem.

3. Posjetite veterinara kad je pas zdrav
Idealno bi bilo kada bi vaš pas bio upoznat s veterinarom prije nego što bi trebao ići na pregled. Isplanirajte kratki posjet veterinaru u vrijeme kada nije gužva kako bi se vaš ljubimac mogao pobliže upoznati s prostorom i osobljem.

Dobar bi potez bio kada biste se vi činili uzbuđenima i sretnima što idete tamo, jer će vjerojatno onda i reakcija psa biti pozitivna. Ako posjet dobro prođe, svakako nagradite svog ljubimca, a ako se on čini nervoznim, onda je vrijeme da odete.

4. Nagradite psa omiljenim poslasticama
Ma nema koji pas ne voli hranu. Upravo zato poslastice su uvijek dobrodošle, pogotovo kada idete na pregled kod veterinara. Jer one će vašem ljubimcu dati dodatno ohrabrenje i motivaciju te će olakšati sam proces pregleda. Naravno, nikako nemojte pretjerivati s davanjem poslastica.

5. Budite smireni i potpuno opušteni
Zbog duboke povezanosti između vas i vašeg ljubimca, on vrlo dobro prepoznaje vaše emocije te ih i sam osjeća. Anksioznost, stres ili strah osjećaji su koje će pas odmah prepoznati, ali isto tako i vi možete prepoznati te osjećaje kod njega te se tako početi i sami osjećati. To on osjeti i onda samim time potvrđujete njegov razlog za zabrinutost.

Kako biste to izbjegli, pokušajte ostati smireni i pozitivni tijekom posjeta veterinaru – bez obzira na to kako se vaš pas ponaša. Također, nemojte ga maziti i umirivati jer će to isto njemu izgledati kao potvrda da treba biti zabrinut. Točnije, ponašajte se veselo i kao da je baš sve u redu.

Pogledajte 10 najljepših pasmina pasa na svijetu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju