Jeste li znali da čak 47 posto Hrvata u 2014. nije pročitalo ni jednu knjigu? Jeste li znali da je samo 23 posto Hrvata u 2014. kupilo jednu ili više knjiga? Na današnji Svjetski dan knjige bilo bi lijepo da svatko barem na 15 minuta uzme knjigu u ruke i da nas na godinu podaci o navikama čitanja Hrvata ugodno iznenade. Navika čitanja stvara se još u djetinjstvu zbog čega je važno da mlade naraštaje potičemo da više čitaju i da zavole knjigu

Zbog čega je uopće važno čitati?

'Djeci uvijek kažem da čitaju jer će čitanjem postati bolji ljudi. I dobiti odgovore koje 'uživo' najčešće neće. I vidjeti da je život čudnim nitima povezan s nekim tamo dalekim, njima nepoznatim ljudima. Književni tekst često se pokazuje kao i oponašatelj našeg vlastitog života. Upravo time daje smisao i svemu onome što se događa svakome od nas. Kad ne razumijete zbilju, potražite odgovore u literaturi', poručuje Julijana Matanović, hrvatska književnica i sveučilišna profesorica.

Što se tiče statističkih podataka o navikama čitanja kod djece u Hrvatskoj, Julijana vjeruje da situacija i nije tako loša.

Uloga roditelja jako je važna u stvaranju ljubavi prema knjizi kod djeteta. Čitajte zajedno s njim, posjećujte knjižnjice, spojite čitanje s igrom,...

'Moje dijete ljeti pročita i po dvadesetak knjiga, a kroz godinu se taj mjesečni prosjek smanji, a kako i ne bi. Uz trinaest predmeta i brojne obveze, pitajmo se kada će nam klinci još i čitati.

Zbog toga nikada ne govorim 'Kad sam ja bila mlada, više se čitalo'. Istina je, ali nije bilo ni društvenih mreža, ni televizijskog programa od 0-24. Samo je knjiga bila ta s kojom si mogao odšetati u neki drugi svijet; tebi bliži i ljupkiji'
, govori pa djeci savjetuje da čitaju sve iz korpusa hrvatske književnosti.

U stvaranju navike čitanje i ljubavi prema knjizi vrlo je važna i uloga roditelja. Dijete na čitanje mogu potaknuti na slijedećih pet načina:

1. Djeca uče gledajući druge pa je ključno da vide da i roditelji čitaju. Tako će znati cijeniti važnost čitanja u svakodnevnom životu. Neka vas vide kako čitate iz užitka i za opuštanje, ali i zato da se informirate i doznate nešto novo.

Osobno poznajem djecu koja čitaju dosta. Moje dijete ljeti pročita i po dvadesetak knjiga, kaže književnica Julijana Matanović

2. Kad čitate zajedno s djetetom neka to bude čitanje sa svrhom. Bilo da se radi o receptu jela koje kuhati, traženju stvari u katalogu dok radite popis za kupovinu ili uputama za slaganje ormarića. Neka dijete vidi da je čitanje korisno.

3. Otiđite u knjižnicu zajedno djetetom i redovito posjećujte trgovine s knjigama gdje ćete tražiti nove naslove. Čitajte skupa knjige fikcijskog i knjige koje ne spadaju u fikcijski žanr. Izaberite knjige o temama koje dijete voli, na primjer, o životinjama, prirodi, svemiru,...

4. Igrajte igre u kojima je potrebno čitanje. Društvene igre poput Scrabblea i Booglea su odlične jer obogaćuju vokabular i uče dijete novim riječima, ali i mnoge igre koje se igraju na ploči uključuju čitanje, pa i onda kada se radi samo o uputama. Rješavanjem križaljki također se uče nove riječi.

5. Neka se i tate uključe u čitanje s djecom, kao i drugi muški uzori djetetu, naročito ako imate dječaka.

Povodom Svjetskog dana knjige danas se u gradovima diljem Hrvatske održava Noć knjige u sklopu koje će se održavati tribine o važnosti čitanja na kojima će se čitati, a posjetitelje čekaju i druge razne zanimljivosti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju