Bez obzira na to što je ponekad užitak 'zgriješiti' i pojesti hamburger s krumpirićima ili visokokalorični desert, još je ljepše uživati u zdravoj hrani bez grižnje savjesti. Da, i to je moguće, ako ste voljni istraživati

Uživate li u hrani dovoljno ili prečesto? Za vaše zdravlje, ali i izgled, najbitniji je izbor namirnica. Kada je riječ o uživanju, brinete li o kvaliteti prehrane, već sama činjenica što u organizam unosite zdrave namirnice može biti razlog za zadovoljstvo. Često to ipak nije dovoljno, stoga izazov predstavlja kako pomiriti uživanje bez grižnje savjesti i dobar okus.

1. Istražujte nove okuse
Ako vam primjerice većina povrća nije dovoljno ukusna, eksperimentirajte. Recepte 'posudite' iz indijske, karipske, meksičke ili drugih svjetskih kuhinja koje još niste upoznali. Poznate, već pomalo dosadne namirnice uvijek možete iznova otkriti pripremajući ih na drugačiji način. Povrće čiji vam je okus bezličan kombinirajte s hranom koju već volite i na dobrom ste putu da vam priraste nepcu. Upotpunite cvjetaču ili kelj s malo sira te pikantnom sušenom papričicom i zapecite u pećnici.

2. Zamijenite namirnice
Saznajte koje zdrave 'zamjene' možete ubaciti kao sastojke omiljenih jela i iskušavajte: limunom začinite salatu, grčki jogurt koristite za umake i dressinge, a hamburger pripremite s integralnim pecivom, domaćim umakom od rajčice i ne štedite na salati.



3. Dodajte nove okuse
Povećajte broj začina na polici i poigrajte se njihovim kombinacijama. Kurkuma, đumbir, curry, korijander, kardamom, kao i brojne različite vrste papra odličan su izbor za dodavanje zanimljivih okusa jelima, a tako ćete izbjeći i dodatno soljenje hrane. Isprobajte razne varijante, naizgled nespojive: slatko i kiselo, ljuto i osvježavajuće…

4. Pripremajte i jedite s ljubavlju
Priprema i prezentacija hrane igraju veliku ulogu u uživaju u jelu. Uložite li energiju u pripremu, posebno kada ste kreativni u serviranju, osjetit ćete zadovoljstvo i prije nego počnete jesti. Potrudite se svaki obrok pretvoriti u ritual, koliko god bili zauzeti.

5. Naviknite se na užitak
Dio puta do uživanja u zdravoj hrani je i navika. Dajte si vremena i pustite okusne pupoljke neka se naviknu. I užitak u zdravim namirnicama može se istrenirati, krenete li postepeno. Ne opterećujte se vremenskim rokovima – cilj nije kratkotrajna dijeta, već uživanje u zdravom načinu života. Za to vam jedino treba vrijeme, dovoljno ponavljanja i istraživački duh kako biste saznali koji vam recepti odgovaraju.

Užitak nije rezerviran samo za one koji u prehrani ne vode računa o zdravlju. Štoviše, kad uživate u hrani bez grižnje savjesti, kudikamo je veći.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju