1. Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama
Esencijalne masne kiseline nužne su za obavljanje funkcija u tijelu, no one organski u njemu ne postoje. Nužno ih je stoga unositi na svakodnevnoj bazi, losos, tuna, srdela, orašasti plodovi, maslinovo i laneno ulje sadrže omega- 3 masne kiseline.
Dokazano je naime da ljudi koji su pokušavali smršavjeti uz pomoć vježbi i dijeta bolje kontroliraju šećer i kolesterol ako su omega-3 masne kiseline dio njihove ishrane.
2. Cjelovite žitarice
Nisu svi ugljikohidrati neprijatelji, rafinirane i prerađene treba izbjegavati, dok su cjelovite žitarice bogate proteinima, vlaknima i vitaminom B važne za normalan rad probave.Kokosovo ulje je nova zvijezda zdrave prehrane, u njegovom sastavu dominira dominira laurinska kiselina – poznata po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima. Lako je probavljivo,a organizam ga koristi kao brzi izvor energije
Obiluju i vlaknima - koji produžuju osjećaj sitosti,aminokiselinama, vitaminom C, te sadrže više kalcija, magnezija i silicija od mlijeka. Važno je stoga u svoju prehranu uključiti moćne sjemenke poput amaranta, prosa, ječma, heljde, zobi i raži.
3. Jabučni ocat
Octena kiselina, glavni je sastojak jabučnog octa i odgovorna za bržu razgradnju škroba čime se olakšava gubitak suvišnih kilograma. Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija jabučnog octa može smanjiti indeks tjelesne mase, razinu triglicerida i opseg struka.
Ocat je najbolje konzumirati u kombinaciji s vodom, važno je pripaziti na korištenje samo domaćeg octa čiji udio octene kiseline ne smije biti veći od 5 posto, čime ćete smanjiti rizik od želučanih tegoba.
4. Tamna čokolada
Red tamne čokolade koja sadrži 70% čistog kaka trebao bi biti sastavni dio dnevne prehrane. Tamna čokolada sadrži antioksidanse i polifenole, dok su teobromin, teofilin i kofein bioaktivne komponente kakaoa koje djelujući na središnji živčani sustav smanjuju apetit i stvaraju osjećaj sitosti.
5. Kokosovo ulje
Kokosovo ulje je zasićena masna kiselina kojom dominira laurinska kiselina – poznata po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima. Djevičansko kokosovo ulje se lako probavlja, ne usporava probavnu, a organizam ga koristi kao brzi izvor energije.
Naime, zasićene masne kiseline tijelo ne koristi kao masti, nego kao ugljikohidrate. One naime ne cirkuliraju slobodno krvotokom i ne skladište se kako bi se povećala tjelesna težina, idu u jetru gdje se smjesta prerađuju u energiju koja ubrzava metabolizam. Kokosovo ulje možete koristiti kao dodatak jelima, a najveći učinak ima ukoliko svakodnevno pojedete jednu malu žlicu ulja.