Maslac je došao na zao glas jer sadrži visoku koncentraciju zasićenih masnih kiselina koje su povezane s podizanjem krvnog tlaka i lošeg kolesterola u krvi. No maslac nije 'najgore' što možete staviti na krišku kruha

1. Kokosovo ulje
U jednoj žlici kokosovog ulja nalazi se čak 11,8 grama zasićenih masnih kiselina što ga čini rekorderom u kategoriji namirnica s visokim udjelom zasićenih masti. Umjesto kokosovog ulja bolje koristite suncokretovo ili maslinovo ulje.

2. Kozji sir

Mekani kozji sir lijepo se razmazuje po kruhu, no jedno serviranje (oko tridesetak grama) ima čak 6 grama zasićenih masnih kiselina, pa ga je bolje jesti tek povremeno.

Zasićne masne kiseline dokazano povisuju krvni tlak i kolesterol pa se trebaju konzumirati umjereno.

3. Mlijeko sa smanjenim udjelom masnoće
Svi znamo da je mlijeko prepuno masti, no iznenađuje da mlijeko sa smanjenom količinom masti – npr. ono od 2 posto i dalje značajno narušuje pojedina pravila zdrave prehrane. U 200 ml ovoga mlijeka nalazi se oko 3 posto zasićenih masnih kiselina.

4. Maslac od kikirikija
Od običnog maslaca masniji je onaj što se radi od kikirikija. U dvije žlice ove američke poslastice, što se proširila i domaćim jelovnicima, nalazi se oko 3,4 grama zasićenih masnih kiselina.

5. Tamna čokolada
Čak i ako se možete suzdržati kad je racionalna konzumacija čokolade u pitanju, moglo bi vas iznenaditi da 30 grama ove tamne delicije i dalje sadrži 6 grama zasićenih masnih kiselina, što je otprilike duplo više nego maslac.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju