Grlobolja je tijekom zimskih mjeseci vrlo česta pojava. Ona može biti uzrokovana bakterijama i virusima u ždrijelu, ali se pojavljuje i kao posljedica poremećaja sluznice nosa. Peckanje grebanje i otežano gutanje samo su neki od simptoma upale grla koje neka hrana može dodatno pogoršati. Doznajte koja


Vruća hrana
Iako je toplina za upaljeno grlo vrlo ugodna te nakon ispijanja toplog čaja simptomi grlobolje se smiruju, budite oprezni.

Naime, prevrući čajevi, juha i druga kuhana hrana mogu dodatno pojačati grlobolju i oštetiti upaljeno tkivo ždrijela. Pričekajte da se pripremljena hrana i piće malo ohladi i postane ugodna za gutanje.

Peckanje grebanje i otežano gutanje samo su neki od simptoma upale grla koje neka hrana može dodatno pogoršati

Kisela hrana
Kiselina nikako nije prijatelj vašeg bolesnog grla te može dodatno pogoršati neugodne simptome peckanja, grebanja i boli.

Izbjegavajte voće i voćne sokove koji sadrže veliku količinu kiseline (naranča, limun, grejp). Isto vrijedi i za salate s octom i zimnice.

Slana hrana
Iako grgljanje slane vode značajno pomaže kod grlobolje, preslana hrana ima potpuno suprotan efekt. naime, velike količine soli 'nagrizaju' tkivo ždrijela te mogu pojačati simptome upale i izazvati još jaču grlobolju.

Izbjegavajte slane grickalice i brzu hranu poput prženih krumpirića i hamburgera.

Prevrući čajevi, juha i druga kuhana hrana mogu dodatno pojačati grlobolju i oštetiti upaljeno tkivo ždrijela

Ljuta hrana
Iako je ljuta i začinjena hrana dobra za sluznicu te može 'odčepiti' sinuse to nije slučaj i kod grlobolje. Baš kao i kod kisele ili slane hrane i ljuti začini mogu pojačati simptome upale grla.

Začine poput tabasca, ljutih papričica ili feferona te hranu koja sadrži puno papra trebali bi izbjegavati dok grlobolje ne prođe.

Tvrda hrana
Upaljeno grlo vrlo je osjetljivo na vanjske podražaje te ga čvrsta i oštra hrana koju gutamo može dodatno pogoršati. Izbjegavajte čipseve, musle i orašaste polodove te kruh s tvrdom i hrskavom koricom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju