Prejedanje, nezdrava, masna i kalorična prehrana i manjak tjelovježbe glavni su krivci debljanja. No postoje i drugi uzroci nakupljanja neželjenih kilograma zbog kojih se svako toliko iznenadimo kada stanemo na vagu. Doznajte koji…


Nervoza i depresija

Koliko puta ste se našli u nekoj stresnoj ili tužnoj situaciji te ste refleksno posegnuli za slatkom ili slanom utjehom? Ovakva reakcija je potpuno normalna, a veže se za stanje organizma. Naime, hrana koja sadrži velike količine šećera kao i izrazito slana hrana potiče pojačano izlučivanje serotonina - hormona sreće koji samo trenutno popravlja raspoloženje. Upravo takve prazne kalorije odgovorne su za neželjene kilograme.

Hormonalne promjene
Hormonalne promjene u organizmu žene događaju se na mjesečnoj bazi, a omraženi PMS samo je jedna od njih. Isti efekt mogu imati i kontracepcijske tablete, steroidi te određene tablete za srce i krvni tlak. Sličan efekt na tijelo žene ima i menopauza pa ako osjetite kako se nekontrolirano debljate potražite savjet liječnika ili ginekologa.

Lijena probava
Problemi s probavom nisu nikakva rijetkost. Situacije u kojima nakon ručka satima osječate pritisak u trbuhu i nadutost mogu upućivati na lijenu probavu zbog koje se neželjeni kilogramu sakupljaju. Razlog može biti teška i teško probavljiva prehrana, poremećaj crijevne mikroflore pa čak i dehidracija.

Pogrešna prehrana
Loša prehrana je glavni krivac za nakupljanje kilograma, a razlog može biti i pomanjkanje određenih vitamina i minerala u organizmu. Pomanjkanje vitamin D magnezija ili željeza može dovesti do slabljenja imuniteta, umora i probavnih smetnji što može dovesti i do nakupljanja neželjenih kilograma radi loših životnih navika i rutina.

Godine
Svi koji su prešli tridesetu godinu života znaju koliko je teže skinuti pokoji kilogram viška. razlog je metabolizam koji se s godinama postepeno usporava. Istraživanje provedeno na uzorku žena između 20 i 50 godina potvrdilo je kako prosječna žena svake godine dobije (i zadrži) po jedan kilogram. Jedini način da vratite metabolizam u prvobitno stanje je fizička aktivnost i lakše probavljiva prehrana.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju