Na prvi dan ljeta i Međunarodni dan joge, usredotočili smo se na dio tijela koji će u narednim mjesecima biti najviše izložen pogledima. Donosimo 5 joga položaja koji će savršeno oblikovati noge, po preporuci Diane Martinaj, certificirane učiteljice joge.

Iako je potekla iz Indije, joga je danas izuzetno popularna u cijelom svijetu, a Međunarodni dan joge obilježava se raznim radionicama, predavanjima, besplatnim satovima joge, proslavama.

U prilikama koje označavaju novi početak ili neku životnu promjenu uvijek se izvodi 108 Pozdrava suncu.
Isto kao što je u jogijskoj tradiciji 'om' sveti zvuk, tako je i 108 sveti broj - objašnjava nam.

5 JOGA POLOŽAJA ZA ČVRSTE NOGE

1. RATNIK 1

Stanite šire od širine kukova. Stopalo prednje noge gleda ravno naprijed, a stopalo stražnje noge zarotirajte pod kutom od 45 stupnjeva. Kukovi gledaju prema naprijed i pokušajte zamisliti kako stražnju nogu rotirate prema unutra.

Osim što aktiviraju mišiće nogu, položaji ratnika 1 i 2 daju nam osjećaj stabilnosti i uzemljenja.

--Diana Martinaj

Prednja je noga savijena u koljenu, a koljeno neka bude iznad razine skočnog zgloba – nikako ne smije prelaziti razinu prstiju. Stražnja je noga ravna, ali koljeno ne smije biti zaključano. Leđa su ravna, zamislite dugačku kralješnicu i kako rastete kroz vrh glave.

Ruke podignite u zrak, ali ne podižite ramena. Jednostavnija je varijanta  zadržati ruke u širini ramena, dok je malo teža varijanta spojiti dlanove iznad glave – pokušajte, ali ako vam ramena bježe prema ušima, ne forsirajte spojene dlanove.

Zadržite pet do osam udaha i izdaha. Ponovite na drugu stranu.

2. RATNIK 2

Stanite šire od širine kukova, razmak između stopala veći je nego kod ratnika 1. Stopalo prednje noge gleda prema naprijed, a stopalo stražnje noge zarotirajte pod kutom od 45 stupnjeva. Prednja noga savijena je u koljenu, a koljeno neka bude iznad razine skočnog zgloba – ne smije prelaziti razinu prstiju.

Stražnja je noga ravna, nemojte ju zaključavati u koljenu. Osjetite kako vanjski rub stražnjeg stopala čvrsto prianja uz podlogu kako biste aktivirali bedro. Zamislite dugačku kralješnicu i kako rastete kroz vrh glave.

Ruke raširite van i neka budu u ravnini ramena, laktovi su opušteni. Ne gurajte ramena prema gore. Zadržite pet do osam udaha i izdaha. Ponovite na drugu stranu.

Osim što aktiviraju mišiće nogu, položaji ratnika 1 i 2 daju nam osjećaj stabilnosti i uzemljenja.
Ako želite dovesti praksu na još viši nivo, pokušajte tijekom izvođenja asane zamišljati neke od kvaliteta ratnika koje želite razviti. To mogu biti primjerice hrabrost, unutarnja snaga, fokus, smirenost.

3. RATNIK 3

Izazovna ravnotežna pozicija. Stanite tako da je jedna noga punim stopalom na podu, dok je druga iza, samo prsti dodiruju pod. Stopalo koje je posve u dodiru s podom osjetite na četiri točke: palac, mali prst, unutarnja i vanjska strana pete.

Stolica je jedna od najnapornijih asana, čak i naprednijim praktikantima.

--Diana Martinaj

Polako podižite stražnju nogu, a trup naginjite prema naprijed. Pokušajte dobiti ravnu liniju od vrha glave do stražnje pete. Ruke su uz tijelo. Kad se osjetite posve stabilnima, možete pokušati izazovniju varijantu –  ispružiti ruke prema naprijed, tako da su u ravnini s ramenima, bez podizanja ramena prema ušima.

Zadržite pet do osam udaha i izdaha. Ponovite na drugu stranu.

Ratnik 3 pomoći će vam u pronalaženju fokusa i koncentracije, što su odlike potrebne za održavanje ravnoteže. Kad ih savladate na prostirci, bit će vam lakše primijeniti ih i u svakodnevnom životu.

4. STOLICA

Stanite tako da se palčevi na stopalima dodiruju, a pete su otprilike jedan centimetar razmaknute. Zamislite da se iza vas nalazi stolica na koju želite sjesti.

Kukovi i stražnjica idu prema nazad – ne dozvolite da vam koljena pređu razinu nožnih prstiju. Kralješnicu zadržite u što neutralnijoj poziciji.

Ruke za početak možete zadržati uz tijelo, a s vremenom ih podići i raditi na tome da spojite dlanove, bez podizanja ramena prema ušima. Zadržite pet do deset udaha i izdaha.

Stolica je jedna od najnapornijih asana, čak i naprednijim praktikantima. Ako vam je teško, znajte da je to normalno. Položaj stolice uči nas da možemo izdržati čak i najteže situacije i da iz njih uvijek izađemo snažniji.

5. POLOŽAJ PSA KOJI GLEDA DOLJE

Stanite na sve četiri, tako da su ručni zglobovi ispod ramena, a koljena ispod kukova. Iz te pozicije dlanovima "prošetajte" malo prema naprijed te nakon toga podvucite prste na nogama i podignite koljena od poda.

Od 1. srpnja možete besplatno vježbati jogu na nekoliko zagrebačkih lokacija te u gradovima diljem Hrvatske.

Raširite prste na rukama te usmjerite kažiprst i srednji prst prema naprijed. Osjetite površinu dlana čvrsto u podlozi, aktivne i čvrste ruke te ramena koja su odmaknuta od ušiju. Zamislite da rukama gurate pod od sebe.

Leđa su ravna, sjedne kosti usmjerene prema stropu. Noge su aktivne, posebno prednja i unutarnja strana bedara. U stražnjoj strani bedara osjetit ćete istezanje, a ako je ono preintenzivno, dodatno savijte noge u koljenima.

Stopala su otprilike u širini kukova. Ako petama ne možete doći do poda, ne brinite se – moći ćete s vremenom. Zasad nađite varijantu koja vam je najugodnija i osjetite aktivno cijelo tijelo, posebice noge.

Zadržite pet do deset udaha i izdaha. Položaj psa koji gleda prema dolje umirujuća je i opuštajuća asana, iako na početku može biti teška, dok ne naučite kako se pravilno postaviti da noge, a ne ruke preuzmu većinu napora.

GDJE PROSLAVITI MEĐUNARODNI DAN JOGE?

Na Međunarodni dan joge pridružite se izvođenju 108 Pozdrava suncu na platou Strossmayerova šetališta u organizaciji zagrebačkog Art of Living.

Na Pozdrave suncu možete se uputiti i u zagrebački joga studio Divyja od 19:00 do 20:15. Međutim, Divyja slavi cijeli dan pa su i svi ostali satovi besplatni.

Međunarodni dan joge slavit će se i u Zaprešiću, na prekrasnoj lokaciji parka Novi Dvori od 18:30 do 20:30.

Osim na zagrebačkom Bundeku (svake nedjelje od 9 do 10 sati), od 1. srpnja možete besplatno vježbati jogu na nekoliko zagrebačkih lokacija te u gradovima diljem Hrvatske.
Više informacija o terminima i lokacijama pronađite na internetskoj stranici yoga in daily life.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju