Kako odabrati savršenu kremu za sunčanje i koji je zaštitni faktor stvoren za vas od početka do kraja ljeta, samo su neke od važnih stvari koje moramo znati ako želimo zdravu preplanulost

Zdravi i preplanuli ten ono je za čime većina nas ljeti žudi, no koliko se god trudili uživanje na plaži za neke od nas završi opeklinama ili osipom. Iako se tada tješimo da se tako dobiva 'boja' i da to nismo mogli izbjeći, postoje načini kako do željene preplanulosti, ali da time ne štetimo našoj koži. Taj naš najveći organ na izložen je svakakvim uvjetima, a k tome je i dosta nepredvidiv pa smo kroz nekoliko pitanja koja nas najviše muče tijekom ljetnih mjeseci, pokušali pomoći svima onima koji vole sunce, ali se boje njegovih posljedica.

1. Koji su glavni razlozi pojave alergije na sunce?
Crveni osip koji se pojavljuje u predjelu prsa, ruku, trbuha ili na nježnoj koži prepona iza koljena, posljedica je alergije na sunce, odnosno na UVA zračenja sunca, od koje pate mnogi svjetliji tipovi ljudi, a u posljednje vrijeme nerijetko i oni tamniji. Radi se o reakciji imunološkog sustava na oksidativni stres od UVA zraka (polimorfna svjetlosna erupcija) ili zbog kožne reakcije na kozmetiku pod utjecajem UVA.


Mnogi se čude činjenici kako im se nakon vrlo kratkog boravka na suncu odnosno izlaganju UVA zrakama pojavio širok raspon simptoma, među kojima su crvenilo, svrbež, papule i mučnina.

Rješenje: Moderni proizvodi za zaštitu imaju adekvatnu UVA zaštitu kojom se smanjuje rizik od alergija na sunce, a ne sadrže miris i konzervanse kako bi se dodatno smanjila mogućnost pojave iritacije uzrokovane UV zračenjem.

2. Kako odabrati savršen zaštitni faktor za sebe i smijemo li smanjiti razinu zaštite nakon što potamnimo?
Mnogi izbjegavaju kreme sa zaštitnim faktorom iznad 20 misleći da će time jedino preplanuti. No pri odabiru zaštitnog faktora moramo misliti na tip kože, lokaciju, godišnje doba, ali i vrijeme koje mislimo provesti na suncu. Odabir odgovarajuće zaštite ovisi o vremenu koje koža može provesti izložena suncu bez zaštite, a da ne izgori, a vodeći se već navedenim parametrima to u prosjeku iznosi od 5 do 30 minuta.

Faktor zaštite od sunca naznačuje stupanj zaštite od sunčevih opeklina. Kako se SPF povećava, količina UV zračenja koje uzrokuje opekline i koje dopire do kože se smanjuje.

Rješenje: Vrijeme koje možete provesti na suncu bez ikakve zaštite pomnožite s faktorom zaštite i dobit ćete vrijeme koje možete provesti na suncu s proizvodom za zaštitu, bez zadobivanja opeklina od sunca. Kako bi našli idealan faktor i kremu za vas u tome će vam pomoći i ovaj SPF savjetnik.

A što kad koža već potamni…
Čudom se čudite kad izgorite, a već imate 'podlogu'. Ne znači da ste dobro zaštićeni ako ste potamnili. I tada je potrebna kontinuirana, odgovarajuća zaštita tijekom boravka na suncu. Dok je naša koža sposobna sama se zaštititi od sunca time što tamni, prirodni SPF ekvivalent koji se razvija prilično je nizak u usporedbi s proizvodima za zaštitu od sunca - uglavnom manji od 6. Od početka sunčanja i pogotovo kada je koža već osunčana preporučuje se nanošenje krema koje osim što štite i dubinski vlaže kožu poput NIVEA Protect&Moisture kreme.

3. Hoće li viši zaštitni faktor smanjiti tamnjenje?
'S visokim faktorom se čini kao da nikada neću preplanuti, a imam samo 10 dana godišnjeg!', rečenica je koju često čujemo i nismo sigurni vjerujemo u potpunosti u nju. Istina je da se boja dobiva naizgled sporije s višim faktorom nego nižim, ali viši faktor bolje štiti, tamni se zdravo i postepeno, a time i manje štetno i trajno.

Rješenje: Postoje zaštite od sunca, kreme i ulja koja mogu zaštititi, ali i aktivirati prirodni proces tamnjenja kože. NIVEA Protect&Bronze dolazi u visokim faktorima pa čak i 50+, sadrži jedinstveni ekstrakt pro-melanina, a svilenkasta uljna formula štiti i hidratizira kožu za prekrasnu, dugotrajnu preplanulost.

4. Koliko često trebamo nanositi kreme sa zaštitnim faktorom iako na njima piše da se radi o cjelodnevnoj zaštiti?
Općenito se savjetuje ponovno nanositi proizvode za njegu na suncu barem svaka dva sata kako bi se zadržala razina zaštite od sunca. Redovito ponovno nanošenje tijekom dana pomoći će održati kožu zaštićenom, posebice nakon plivanja i brisanja ručnikom, što smanjuje razdoblje zaštite jer se film koji štiti od sunca može djelomice skinuti.

5. Postoji li razlika između krema s visokim faktorom za djecu i onih za odrasle?
Ono što neke od nas posebice zastrašuje je činjenica da opekline zadobivene u djetinjstvu mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja kože u kasnijim godinama. Uz to što se tješimo činjenicom da sunce tada nije bilo tako strašno, danas ipak vodimo posebnu brigu o našoj djeci. Oni su ljeti najviše izloženi suncu i vole se dugo kupati što uzrokuje značajno smanjenje sposobnosti kože da se zaštiti od UV zračenja, a i zaštita od proizvoda se tako skida.

Dječja koža je ranjiva i u slučaju vrlo male djece nije u potpunosti razvijena obnove oštećenja uzrokovanog UV zrakama. Stoga djecu treba obavezno skloniti s jakog sunca u vremenu od 11 do 17 sati. Razlika između krema s visokim faktorima za djecu i onih za odrasle nalazi se u iznimnoj vodootpornosti krema za najmlađe čime se na minimum smanjuje gubitak UV zaštite i omogućuje optimalna zaštita čak i za dulje kupanje i plivanje. Ipak, savjetujemo ponovno nanošenje proizvoda nakon svakog kupanja.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju