Izbacite ugljikohidrate i šećere, nemojte jesti prije spavanja, izbjegavajte deserte… To su samo neka od dobro poznatih pravila za mršavljenje uz pomoć kojih pokušavamo izgubiti višak kilograma. Međutim, nutricionisti koji postavljaju ta pravila zapravo ih često krše, ali to se ne "osjeti" na njihovoj tjelesnoj težini. U čemu je tajna njihove linije te kako i zašto krše ta pravila, saznajte u nastavku.

1. Eliminacija svih ugljikohidrata

Bijeli kruh često se naziva glavnim neprijateljem uspješnog mršavljenja, između ostalog i zato što sadrži veliku količinu loših ugljikohidrata. Upravo zbog toga imamo naviku naglo izbaciti sve ugljikohidrate iz prehrane, a pritom zaboravljamo da su neki ipak dobri za naše zdravlje i ne smetaju gubitku kilograma. Meni jedenje ugljikohidrata pomaže u postizanju osjećaja sitosti i održavanju željene tjelesne težine. Mahunarke, kvinoja, zob, tjestenina i kruh od cjelovitih žitarica, smeđa riža i ostali zasitni kompleksni ugljikohidrati nisu problem. Morate se paziti rafiniranih i jednostavnih ugljikohidrata. Oni se probavljaju brzo i podižu razinu šećera u krvi te tako povećavaju osjećaj gladi, kazala je nutricionistica Isabel Smith za RD.

2. Izbjegavanje jela prije spavanja

Ljudi često misle da moraju imati neki čvrsti vremenski plan, ali osobno jedem onda kada sam gladna. Vrlo jednostavno, kaže nutricionistica Monica Auslander Moreno. Razloga za brigu zbog kasnog jedenja teoretski nema jer su mnoga istraživanja pokazala da metabolizam može konzistentno sagorijevati kalorije tijekom cijelog dana. Ipak, treba obratiti pažnju na kvalitetu i kvantitetu namirnica koje jedemo prije spavanja. Male količine kvalitetne hrane koja ne koči proces mršavljenja dobrodošle su. Provjerite koje namirnice uvijek možete jesti prije spavanja bez straha od debljanja.

Mahunarke, quinoa, zob, tjestenina i kruh od cjelovitih žitarica, smeđa riža i ostali zasitni kompleksni ugljikohidrati nisu problem. Morate se paziti rafiniranih i jednostavnih ugljikohidrata.


3. Izbjegavanje deserta

Potpuno odricanje dovodi do prekomjernog uživanja. Naravno da jedem deserte, ali ne svaki dan, kaže Auslander Moreno. Kada se povremeno počastimo, smanjujemo rizik od prejedanja i desert počinjemo doživljavati kao nagradu. Sheeren Lehman savjetuje da obratimo pažnju na to gdje i kako ga jedemo jer će nam tako više značiti: Pojedite sladoled u slastičarnici, nemojte navaliti na kutiju u frižideru. Ne morate ga se odreći, samo tu konzumaciju deserta učinite zabavnijom i posebnom.

4. Eliminacija šećera

Baš kao i u slučaju ugljikohidrata, ponekad pretjerujemo u želji da iz prehrane izbacimo sav šećer. Opet zaboravljamo da se on prirodno nalazi u svemu od voća, povrća, mliječnih proizvoda i ostalog. Prirodni šećeri nisu opasni, a problematični su oni umjetni koji se dodaju procesiranoj hrani i gomilaju u našem organizmu. Nutricionisti savjetuju da se manje opterećujemo eliminacijom šećera i više uživamo u voću koje se pokazalo najboljim izvorom zdravih prirodnih šećera.

Imamo naviku naglo izbaciti sve ugljikohidrate iz prehrane, a pritom zaboravljamo da su neki ipak dobri za naše zdravlje i ne smetaju gubitku kilograma.


5. Doručak odmah nakon buđenja

Od nutricionista često čujemo da je doručak najvažniji obrok u danu i kako bismo ga trebali jesti neposredno nakon buđenja. Što dulje odgađamo unos hrane, postajemo skloniji prekomjernom uživanju u jelu zbog nestabilne razine šećera u krvi. Međutim, stručnjaci smatraju kako nema ništa loše u odgađanju doručka do trenutka kada uistinu osjetite potrebu za hranom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju