Često zanemarujemo pravila o čuvanju određenih predmeta u svom domu. Pogledajte kako možemo spriječiti njihovo propadanje tj. očuvati kvalitetu

1. Fotografije
Vlažni podrum, garaža ili tavan nisu dobro mjesto za čuvanje foto uspomena. Najpoželjnije je spremiti ih u prikladne foto albume i držati ih na hladnom, suhom i tamnom mjestu.

2. Lijekovi
Ako ste i vi među onima koji lijekove drže u kupaonici, riješite se te navike. Naime, prema uputama Američke nacionalne medicinske biblioteke upravo je kupaonica najgore mjesto za njihovo čuvanje zbog velike količine vlage i topline koja se stvara na tom mjestu. Radije birajte tamnija, hladnija i manje vlažna mjesta. Nakon otvaranja bočice s lijekovima uvijek iz nje odstranite vatu koja na sebe može nakupiti vlagu iz prostora i tako štetno djelovati na lijek. Također uvijek obratite pažnju na upute o tome pri kojoj temperaturi treba čuvati lijekove.

Vlažni podrum, garaža ili tavan nisu dobro mjesto za čuvanje foto uspomena.

3. Važni dokumenti
Najčešće su raštrkani na nekoliko različitih strana, u raznim ladicama ili kutijama. Stručnjaci preporučaju da važne osobne dokumente držimo na jednom mjestu u sigurnosnoj kutiji kako bismo ih lako mogli iznijeti iz doma u slučaju nezgoda poput požara ili poplava. Isto vrijedi za medicinske nalaze, dokumente o osiguranju i slične stvari koje su vam iz bilo kojeg razloga neophodne za život.

4. Industrijski umaci
Na mnogima piše da ih nakon otvaranja treba čuvati u hladnjaku, ali često se toga na pridržavamo. Kako biste spriječili nastanak i razvoj štetnih mikroorganizama, obavezno ih pohranite u hladnjak. Isto možete napraviti i s onim industrijskim umacima na kojima je naznačeno da ne trebaju stajati u hladnjaku jer je dokazano da će tako dulje zadržati svoj originalni okus.

5. Pšenično brašno
Većina nas ne vadi brašno iz originalnog papirnatog pakiranja nego ga takvom odmah pohranjuje u kuhinjske ormariće. Stručnjaci kažu da ćemo produžiti rok trajanja brašna ako ga nakon kupovine premjestimo u staklenu posudu ili bilo koji spremnik koji ne propušta zrak. Tako ćemo spriječiti stvaranje kuhinjskim moljaca, crva i drugih insekata koji se ponekad znaju izleći u brašnu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju