Problemi s probavom, poput meke stolice, događaju se iznenada i uzrokovani su bakterijama, virusima ili poremećajem crijevne mikroflore. Želite li tu neugodnu pojavu zaustaviti što prije, isprobajte neke od kućnih trikova koji doista djeluju.

 

1. Bijela riža

Obična, kuhana bijela riža od pamtivijeka se koristi u borbi protiv želučanih tegoba jer je lako probavljiva te ne izaziva mučnine ni iritacije želuca.

  • Pojedite šaku kuhane, lagano zasoljene bijele riže. Kada ponovno osjetite glad, pojedite još toliko. Porcije moraju biti male.

2. Banana

To slatko i ukusno voće zatvara probavu te je idealan je borac protiv proljeva. Sadrži veliku količinu pektina koji je preporučljiv kod želučanih tegoba. Isto tako, banane sadrže puno kalija i elektrolita koje tijelo gubi prekomjernim izbacivanjem tekućine.

  • Zgnječite jestivi dio banane vilicom, pustite da potamni pa je onda polako pojedite.

3. Biljni napitci

Mirisne biljke poput kamilice i metvice su antispazmodici koji smiruju želudac te sprečavaju grčeve i probavne smetnje. Djeluju protuupalno te su izvrsni borci protiv nadutosti i želučanih tegoba.

  • Napravite čaj od dvije žličice kamilice ili mente. Ostavite da odstoji 5 do 10 minuta te ga nezaslađenog lagano pijuckajte tijekom cijelog dana.

Protiv proljeva se preporučuju i zaslađeni čaj od šipka te crni ruski čaj. Također, iznimno je važno piti dosta vode kako biste spriječili dehidraciju te nadoknadili izgubljenu tekućinu u organizmu.

4. Prežgana juha bez masnoća

Prežgana juha starinski je recept za jednostavno jelo od brašna, ulja i vode koje krijepi organizam, ali i pomaže kod proljeva. Želite li zaustaviti nekontrolirani odlazak na toalet, napravite juhu bez imalo masnoća.

  • Prepržite na tavi 40 grama brašna da dobije zlatnosmeđu boju uz često miješanje. Pazite da vam brašno ne izgori. Kada ste zadovoljni bojom brašna, počnite ga podlijevati vodom. Za ovu količinu brašna trebat će vam oko jedna litra vode. Stalno miješajte dok ne dobijete jednoličnu juhu bez grudica, a brašno se termički obradi od kraja. Posolite po želji i poslužite s komadićem dvopeka.

5. Jabuka

Jabučni ocat višenamjenska je namirnica - pomaže u mršavljenju, ali i u balansiranju crijevne mikroflore. Jabučni ocat učinkovit je borac protiv bakterija koje uzrokuju proljev. No kada imate proljev, umjesto octa jedite cjeloviti plod.

  • Ogulite jabuku, naribajte je na sitne komade i pustite da potamni prije konzumacije. Kompot od jabuke će također pomoći kod želučanih problema.

Jabuke Jabuke (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju