Izgled naših usana može nagovijestiti određene zdravstvene probleme. U nastavku provjerite probleme s usnama na koje morate obratiti pozornost.

 

Zdrave usne su ružičaste, mekane i glatke. Kada se njihov izgled promijeni, to je često znak zdravstvenih problema.

1. Suhe i ispucale usne

Ako su vam usne ispucale to obično znači da ste bili izloženi vjetru, suncu ili suhom zraku te da prečesto oblizujete usne. Međutim, većinom se ipak radi o dehidraciji. Izrazito suhe i smežurane usne prvi su znak da vašem tijelu fali tekućine, a problem ćete najlakše riješiti redovitim ispijanjem vode.


2. Ispucali i upaljeni kutovi usana

Kutovi usana također mogu biti popucati, ali ako tu pojavu prati i upala koja ne nestaje nakon dva-tri dana, vjerojatno je u pitanju gljivična infekcija. Posjetite liječnika koji će vam propisati sredstvo za tretiranje gljivične infekcije. Izbjegavajte bilo kakvu iritaciju ili oblizivanje tog područja usana.

3. Plave usne

Usne plave boje najčešće upućuju na zdravstveni problem koji se naziva cijanoza. Iza tog izraza skriva se modrilo kože i sluznica koje nastaje zbog manjka kisika u krvi i tkivu.

4. Blijede usne

Bljedilo je općenito jedan od prvih znakova anemije. Ako su vaše usne bile normalne ružičaste boje i primjećujete da s vremenom postaju sve bljeđe, vrijeme je da posjetite liječnika i obavite krvne pretrage jer vam vjerojatno fali željeza.

5. Natečene usne

Ako ste doživjeli neki udarac u području čeljusti ili ste npr. bili na težem dentalnom zahvatu, usne mogu biti otečene kao rezultat tog iskustva. Međutim, ako nije bilo udarca ili slične fizičke traume, a vaše usne su otečene, najvjerojatniji razlog za to je alergijska reakcija. Bilo što s čime ste došli u kontakt ili što ste konzumirali može uzrokovati alergijsku reakciju stoga je potrebno provjeriti uzrok te pojave. Ako osim usana osjećate i da vam je jezik otečen te vas grebe grlo, odmah potražite pomoć liječnika.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju