Čaša vina nakon ručka ili pak hladno pivo u društvu mogu biti vrlo ugodna, zabavna pa čak i zdrava navika. No kada ispijanje alkohola postane nešto vie od toga vrijeme je za malu uzbunu. Donosimo 5 znakova koji otrkivaju pretjerivanje s alkoholom

1. Kada jedno piće često postane nekoliko pića
Čaša vina ili piva nakon ručka djeluje umirujuće i pozitivno na zdravlje. No ako se vaša jedna čaša često ili pak svaki puta pretvori u tri ili više, ova navika više nema veze sa zdravljem. Ispijanje većih količina alkoholnog pića dnevno više nema veze s užitkom i gurmanskim navikama već prelazi u potrebu.

2. Kada jutra postanu teška
Svi jako dobro znamo kako izgleda jutro nakon nekoliko čašica ispijenog alkoholnog pića previše. Ako svakih nekoliko dana zbog mamurluka preskačete jutarnje navike poput tjelovježbe, doručka ili kave s prijateljicom ili pak ako svako buđenje dolazi uz glavobolju i mučnine, vrijeme je za promjene.

Ako svaki puta kada se nađete u stresnoj situaciji posežete za čašom utjehe u obliku alkoholnog pića vrijeme je za promjene. 'Ubijanje' tuge, umora, depresije ili stresa alkoholom nije rješenje nego problem

3. Kada prijatelji komentiraju vašu naviku
Prijatelji i osobe s kojima provodite većinu vremena mogu vam biti jako dobar pokazatelj vašeg stanja uma. Ako primijetite kako poznanici komentiraju vaš veliki kapacitet ispijanja alkohola ili kako se šale na račun vaše još jedne 'vesele' noći, vrijeme je da razmislite o svojim navikama. Isto vrijedi i za bliske prijatelje, jer oni će vam prvi iskreno reći što misle. Nemojte ih ignorirati.

4. Kada vaš društveni život više ne postoji bez čašice zabave
Jutarnja rakijica uz kavu, pa nekoliko pića nakon ručka i, na kraju, svaki izlazak uz koktel ili mješavinu alkoholnog pića... Ovakve rutine govore kako niti jedno vaše druženje ne može proći bez alkohola, a ako i prođe, vama se čini vrlo dosadnim. Pronađete li se u ovoj priči vrijeme je za promjene. Potražite aktivnost koja ne uključuje alkohol, a koja vam se čini zabavna, poput odlaska u kino, planinarenja, šetnje gradom ili pak nekog vida rekreacije.

5. Kada povezujete stres i alkohol
Ako svaki puta kada se nađete u stresnoj situaciji posežete za čašom utjehe u obliku alkoholnog pića vrijeme je za promjene. 'Ubijanje' tuge, umora, depresije ili stresa alkoholom nije nikakvo rješenje. Iako ćete se možda nakon dvije do tri čaše vina osjećati puno bolje, riječ je o potisnutim osjećajima koji će kad-tad isplivati na površinu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju