Mobilna tehnologije promijenila je naš život iz temelja. Pa iako mobiteli imaju svoje pozitivne strane i omogućuju nam pristup različitim informacijama u svakom trenutku, istovremeno nas 'tjeraju' da uvijek budemo u tijeku sa zbivanjima, što zna biti iznimno stresno. Evo nekoliko razloga zašto je dobro s vremena na vrijeme isključiti se iz tog začaranog kruga


1. Smanjit ćete stres i bolje ćete spavati

Jeste li i vi jedna od onih osoba koja je uvijek dostupna svome šefu 24 sata dnevno, sedam dana tjedno? I onda se pitate zašto ste pod stresom? Određena očekivanja da budete nekome na usluzi i bez stalnog zvanja i SMS-anja pojačat će vaše razine stresa, dok će vas stalno uznemiravanje dovesti u stanje frenzičnosti.

Isto vrijedi i za prijatelje i članove obitelji koji ne razumiju da vam je potreban odmor od neprestane komunikacije. Treba li uopće spomenuti da ćete bolje spavati bez upaljenog mobitela na noćnom ormariću?

2. Postat ćete odgovorniji

Mobiteli nam omogućavaju da se javljamo dragim ljudima u bilo kojem trenutku. No mobilna tehnologija nam omogućava i da se 'izvučemo' od dogovorenih obaveza u posljednji trenutak.

Ako ne možete nekog kontaktirati mobilnim putem, vjerojatno nećete ni pomišljati na odgađanje kave, večere ili poslovnog sastanka. Uostalom, kada je izbjegavanje dogovorenih stvari postalo društveno prihvaćeno ponašanje?

Bolje ćete se naspavati ako mobitel ne držište 'upaljenim' na noćnom ormariću.

3. Odmorit ćete oči
Ako osam sati buljite u računalo na poslu, oči su vam vjerojatno nadražene, suhe i crvene kad se vraćate kući. Mnogo gore prolaze oni koji dan i noć provode uz manje ekrane pametnih telefona. Odvojite se (ponekad) od mobilnog ljubimca i odmorite oči.

4. Imat ćete kvalitetniju komunikaciju
Stalna mobilna dostupnost – kako putem zvanja, tako i kroz tekstualne poruke – smanjuje našu vještinu za komunikaciju uživo. Uočeno je na globalnoj razini da se ljudi sve rijeđe nalaze oči u oči te biraju komunikaciju putem društvenih mreža. Čak i kada se nađu na istome mjestu, većina poseže za svojim mobitelima kako bi provjerila e-mailove, poruke i status drugih prijatelja na Facebooku.

Ovakvim ponašanjem zakidamo se za mogućnost emotivnog povezivanja s drugima. Isprobajte stoga ovaj test: kada se nađete s prijateljima u nekom ugostiteljskom objeku dogovorite se da onaj tko prvi dodirne mobitel plaća račun.  Tko će prvi posustati u takvim uvjetima?

5. Imat ćete više energije
Neke studije pokazuju da držanje mobilnih uređaja u neposrednoj blizini tijela – npr. džepovima hlača i torbicama priljubljenima uz odjeću, može smanjiti količine testosterona u tijelu. Ovaj je hormon nalazi se u organizmu oba spola, a iznimno je važan za muškarce i povezan s njihovim razinama energije.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju