Ova je 'zanimacija' prava energetska bombica prepuna kalorija, no nutricionisti i dalje preporučuju njenu povremenu konzumaciju. Kikiriki spada u obitelj mahunarki, a bogat je vitaminima i mineralima koji pogoduju zdravlju

1. Snižava kolesterol
Neprženom kikirikiju, odnosno onom u kori, nisu industrijski dodane masnoće i soli pa je riječ o zdravoj namirnici s brojnim nutritivnim svojstvima. Kikiriki je bogat zdravim masnoćama koje snižavaju štetni kolesterol, te tako štite srce i krvožilni sustav.

2. Uravnotežuje šećer
Jedna studija je pokazala kako unos kikirikija ili maslaca od ovih plodova u organizam može uravnotežiti razinu šećera u krvi i tako spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2.

Zdravstvenu korist od kikirikija dobit ćete samo ako jedete neslane plodove koji nisu industrijski prerađeni.


3. Ubija glad
Kikiriki je jedna od najzdravijih grickalica. Krasi ga bogat okus koji je vrlo zasitan, a time i dobar saveznik u mršavljenju. Osjetite li glad između obroka, zaboravite na čokoladu i čips već posegnite za ovom slasnom grickalicom.

4. Potiču pamćenje

Ove su grickalice odlična hrana za mozak jer sadrže vitamin B3 koji potiče rad cijelog organa i pamćenje.

5. Bogatstvo nutrijenata
Dozrijevanje ploda u zaštitnoj ljuski omogućava kikirikiju da zadrži sve hranjive tvari, uključujući i važne minerale poput cinka i željeza što doprinosi zdravlju cijelog organizma.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju