Trudnoća nije jedini opravdani razlog za izostanak ili kašnjenje mjesečnice. O kvaliteti vašeg života ovisi i ovaj važan dio mjesečnog ciklusa. Otkrijte na koje simptome i navike treba pripaziti.


1. Nagli gubitak težine i ekstremno vježbanje

Ako ste naglo izgubili velik broj kilograma, postoji mogućnost da se vaš ciklus poremeti ili pomakne.

Isto vrijedi i za osobe koje se prepuštaju ekstremnom vježbanju. Ovo je evolucijski način zaštite ženskog tijela od mogućnosti da zatrudni u trenucima velikog napora i stresa.

2. Kontracepcijska sredstva
Propuštena mjesečnica može biti i nuspojava uzimanja kontracepcijskih sredstava, kao što su  tablete, injekcije ili spirala. Ginekolozi napominju da je nedostatak mjesečnice u kontroliranim uvjetima ponekad dobrodošao prizor, te da ne treba izazvati paniku ako ste pod nadzorom liječnika.

Stres, kontracepcijska sredstva i pretjerano mršavljenje česti su uzroci gubitka mjesečnice ili njenog kašnjenja.

3. Stres
Na kašnjenje mjesečnice mogu utjecati i traumatični događaji poput smrti ili bolest bliske osobe, prekida veze, preseljenja ili gubitka posla. Izniman stres, naime, utječe na dio mozga hipotalamus koji regulira velik dio hormona u tijelu, između ostalog i menstrualni ciklus.

4. Preuranjena menopauza
Kada žene mlađe od četrdeset godina imaju problema s hormonalnom uravnoteženošću, dublji razlog za to može biti preuranjena menopauza. Uz izostanak mjesečnice simptomi uključuju 'valunge' (iznenadne nalete vrućine), noćno znojenje i suhoću vagine.

5. Bolest

Ako niste trudni i ne možete objasniti izostanak mjesečnice na bilo koji drugi način koji smo naveli, zatražite pomoć liječnika i ginekologa. Izostanak i kašnjenje mjesečnice mogu biti povezane i s bolestima kao što su policistični jajnici, celijakija ili problemi sa štitnjačom.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju