Kada osjetimo bol u zubu ili reakciju prilikom konzumacije hrane i pića, odmah pomislimo da imamo karijes. Međutim, zub može boljeti zbog drugih, 'težih' razloga i zato ne smijete odgađati odlazak stomatologu ili liječniku.

 

1. Imate infekciju desni

Razne bakterije mogu izazvati upalu zubnog mesa koja je poprilično bolna, pogotovo ako se u međuvremenu stvore gnojni 'džepići' oko zuba. Stomatolog će vam očistiti te džepove i propisati antibiotik koji će zaliječiti infekciju.

Osobe koje pate od noćnog bruksizma imajzu problema s oštećenjem zuba.

2. Patite od noćnog bruksizma

To je naziv za nesvjesno škrgutanje, škripanje ili stiskanje zubima koje je često uzrokovano stresom. Ova pojava može izazvati oštećenje zuba i bol, pogotovo ako je svakodnevna. Stomatolog će vam u tom slučaju preporučiti posebnu plastičnu navlaku koja sprječava trošenje zubnih ploha.

3. Imate infekciju sinusa

Tijekom sezone gripe ili pak sezone alergija može vas pogoditi infekcija sinusa. Korijen određenog zuba ponekad se može nalaziti u velikoj blizini sinusa pa pritisak na sinuse, tj. bol u njima osjećamo i kao bol u zubima.

Umjesto stomatologa u tom slučaju liječit će vas vaš obiteljski liječnik uz pomoć lijekova za smanjivanje otečenosti nosne sluznice ili antibiotika ako je infekcija ozbiljnija. Zapamtite da je svaka bol u zubima jedan od znakova da morate kod stomatologa, a on će vas uputiti na daljnje pretrage kada shvati da nemate problem stomatološke prirode.

Zbog prejakom četkanja dolazi do oštećenja zubnog mesa.

4. Prejako četkate zube

Zbog ove navike dolazi do povlačenja i oštećenja zubnog mesa. Korijen zuba tada postaje izloženiji hrani, ostalim 'podražajima' i bakterijama, a samim time i osjetljiviji, pa možete osjetiti bol kada pijete hladna pića ili jedete određenu hranu. Stoga zaboravite na 'agresivno' četkanje, pogotovo ako koristite jako tvrde četkice. Provjerite i zašto bismo četkicu za zube trebali čistiti svaki dan.

5. Imate napuknuti zub

Zub može puknuti zbog mnogo razloga – uslijed druge ozljede, kada zagrizete nešto tvrdo i u mnogih drugim situacijama. U tom slučaju možete osjetiti bol prilikom žvakanja hrane ili konzumiranja hladne tekućine. Iako je reakcija vrlo slična onoj kod pojave karijesa, ipak se radi o jednostavnijem problemu i zub samo treba pravilno zatvoriti kako se pukotina ne bi proširila.

SAVJET PLUS: Provjerite zbog kojih namirnica zubi postaju žuti, a zatim isprobajte 5 biljaka koje prirodno izbjeljuju zube.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju