U Hebrangovoj ulici koja se nalazi u središtu grada Zagreba otvara se Turski kulturni centar. Tim povodom prisjetili smo se pet klasičnih turskih simbola bez kojih ne bismo mogli zamisliti hrvatsku svakodnevnicu

1. Turski književnici
'Tiha kuća', 'Bijeli zamak', 'Kofer moga oca'
i 'Zovem se Crvena' poznata su književna djela turskog pisca Orhana Pamuka i dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2006. godine. Kada se želite opustiti nakon napornog radnog dana posegnite za nekim naslovom ovog turskog književnog genija.

2. Turska kava

Turska kava zasigurno vam je ostala u sjećanju kao najbolji izvor energije koji vas ostavlja budnima do dugo u noć.

Svaka kofeinska priča u Hrvatskoj započela je s kuhanjem crne kave u džezvi, odnosno prokuhavanjem svježe mljevene kave s vodom i šećerom dok se ne postigne odgovarajuća pjenica. Čak i ako danas pijete neke instantne napitke, turska kava zasigurno vam je ostala u sjećanju kao najbolji izvor energije koji vas ostavlja budnima do dugo u noć.

3. Turske slastice

Kakvo bi to bilo ispijanje kave bez uživanja u slatkim zalogajčićima? Ljubitelji slatkog obožavaju šećerne deserte s obilatim korištenjem orašastih plodova i tankoga tijesta poput baklava, tufahija ili turskog rahat lokuma.

4. Turske sapunice
Uživate li u turskim sapunicama poput uspješnice 'Tuđi život' koja se upravo prikazuje na Novoj TV, sigurno ste upoznati s robusnom muževnošću njihovih glavnih junaka, privlačnim eksterijerima, zapanjujućim intrigama i živopisnim dijalozima. U tom slučaju sigurno će vam se svidjeti i turski filmovi.

5. Turska ruža
Kada se želite smiriti, podići samopouzdanje i raspoloženje posegnite za uljem turske ruže (Rosa damascena). Riječ je o pravom ženskom ulju koji njeguje zrelu kožu, umiruje popucale kapilare i akne, ali i regulira ravnotežu ženskih hormona.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju