Svakodnevno održavanje doma urednim i čistim gotovo je nemoguće bez najkorištenijeg kućanskog pomagala, usisavača. Upravo zbog čestog korištenja za uklanjanje brojnih nečistoća na podnim površinama, usisavač, točnije vrećica za prljavštinu unutar njega, izvor je nečistoća i naravno neugodnih mirisa. Upravo za takav problem imamo odlična rješenja koja će nad usisavačem stvoriti oblačić ugodnih mirisnih nota

1. Eterično ulje čajevca moćno je prirodno sredstvo koje dezinficira okolinu, uništava viruse i djeluje antibakterijski, zbog čega je idealno za neutraliziranje neugodnih mirisa sadržaja vrećice u usisavaču koja je gnijezdo mikroba. Najbolje je nekoliko kapi ulja nakapati na kuglicu vate, a potom na drugu kuglicu vate dodati par kapi eteričnog ulja naranče ili limuna koje će osigurati da se iz vrećice šire svježi mirisi.

Eterično ulje čajevca moćno je prirodno sredstvo koje dezinficira okolinu zbog čega je idealno za neutraliziranje neugodnih mirisa sadržaja vrećice u usisavaču

2. Poznati bijeli kristalni prah, soda bikarbona, saveznik je svakog čistog doma, osim što se koristi za uklanjanje raznih nečistoća s površina soda bikarbona umanjuje intenzitet neugodnih mirisa. Jednu veliku žlicu praha dodajte u vrećicu usisavača, soda će pokupiti višak vlage u vrećici i samim time spriječiti munjevito širenje mirisa iz prljavštine.

3. Prije usisavanja tepiha po njegovoj površini pospite zrna lavande, možete se poslužiti i sadržajem jastučića sa sušenom lavandom, potom jednostavno usišite tepih. Povlačenjem lavande unutar cijevi usisavača količina topline aktivirati će ispuštanje ulja iz zrna nakon čega će se iz vrećice početi širiti ugodni mirisi. Ovaj postupak najbolje je napraviti kada je vrećica prazna.

4. Maramice za sušilicu koje služe umjesto omekšivača natopljene su ugodnim mirisima koji će ispuniti i okolinu vrećice za usisavač. U vrećicu prije korištenja ubacite kroz otvor maramicu i sljedećih desetak dana oko najkorištenijeg kućanskog pomagala širit će se oblak ugodnih mirisa.

6. Pola žlice cimeta u prahu, sušena kora naranče i malo sušenog mirisnog cvijeća (potpourri) ubačena u vrećicu usisavača osigurat će mirisnu oazu prilikom čišćenja. Naime ova tri sastojka svoje ugodne tonove ispuštat će dok usisavač nije u upotrebi kroz filter, a prilikom čišćenja tijekom uvlačenja prljavštine kada se sadržaj vrećice vrti pri čemu dolazi do najjače aktivacije mirisnih nota.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju