Iako se na policama trgovina nalaze većinom cijele godine, rajčice su najzrelije – upravo u ljeto. Otkrijte kako možete prepoznati svježe i sočne plodove koje će vam priuštiti nezaboravni gastronomski doživljaj

Rajčice su odličan prirodan izvor vitamina C, a sadrže i znatne količine elemenata B kompleksa. Redovna konzumacija ovoga voća opskrbit će vas i kalijem, natrijem, magnezijem i željezom. Pitanje koje se nameće: znate li prepoznati svježe i domaće uzgojene plodove?

Većina voća za masovnu proizvodnju bere se nezrela kako bi mogla izdržati prijevoz i distribuciju po udaljnenim mjestima, a potom se kemijski tretira da se ubrzaju ti prirodni procesi po dolasku u trgovinu. Uključite sva osjetila i naučite prepoznati kvalitetne plodove.
 
1. Neoštećena crvena koža ploda
Ima li rajčica duboko crvenu boju kože bez vidljivih ogrebotina i napuklina, vjerojatno je riječ o svježem plodu. Svijetla boja kože upućuje na nedozreli plod, koji ima pretvrdu strukutru i nedefiniran okus. Čuvajte se i rajčica s tamnim dijelovima, jer je ovdje riječ o plodu koji je počeo truliti.

2. Pomirišite ih
Još bolji indikator od izgleda rajčice je njen miris. Duboko udahnite i pomirišite njenu stabljiku. Osjećate li jaku aromu rajčice, zemlje i vrta, pogodili ste jackpot. Nedostatak mirisa, pak, upućuje i na manjak okusa u plodu, pa takve rajčice možete kupiti samo za ukras.

3. Stisnite ih
Zrela i kvalitetna rajčica najbolje prepoznaje po opipu: ona je dovoljno čvrsta da ju možete stisnuti bez uništavanja ploda, a opet nije pretvrda za rezanje i jelo. Čuvajte se i premekanih plodova, jer je riječ o rajčici koja će se vrlo skoro pokvariti.

4. Kupite samo ono što možete dodirnuti
Izbjegavajte kupnju rajčica u plastičnim kutijama, jer takav proizvod ne možete pogledati, pomirisati i stisnuti. Ne preporučuje se ni kupnja na štandovima gdje vam nije dozvoljeno provjeriti kvalitetu ploda vlastitim osjetilima.

5. Pravilno ih pohranite

Želite li ukusan plod, potražite na deklaraciji frazu: dozrela na stabljici, ili kupite rajčice od pouzdanih domaćih uzgajivača. Rajčice će imati bolji okus ako ih držite na sobnoj temperaturi, a u hladnjak ih stavite samo ako ih planirate termički obraditi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju