Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Izaberite najbolje: 5 savjeta za kupnju ukusnih rajčica

30-06-2016 Piše Zadovoljna
komentari

Iako se na policama trgovina nalaze većinom cijele godine, rajčice su najzrelije – upravo u ljeto. Otkrijte kako možete prepoznati svježe i sočne plodove koje će vam priuštiti nezaboravni gastronomski doživljaj

Rajčice su odličan prirodan izvor vitamina C, a sadrže i znatne količine elemenata B kompleksa. Redovna konzumacija ovoga voća opskrbit će vas i kalijem, natrijem, magnezijem i željezom. Pitanje koje se nameće: znate li prepoznati svježe i domaće uzgojene plodove?

U trendu Zagrebački street style u minici i efektnim čizmama - 5 Žena sa stilom Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut Kolači u staklenci Suhi, sitni, prefini Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji

Većina voća za masovnu proizvodnju bere se nezrela kako bi mogla izdržati prijevoz i distribuciju po udaljnenim mjestima, a potom se kemijski tretira da se ubrzaju ti prirodni procesi po dolasku u trgovinu. Uključite sva osjetila i naučite prepoznati kvalitetne plodove.
 
1. Neoštećena crvena koža ploda
Ima li rajčica duboko crvenu boju kože bez vidljivih ogrebotina i napuklina, vjerojatno je riječ o svježem plodu. Svijetla boja kože upućuje na nedozreli plod, koji ima pretvrdu strukutru i nedefiniran okus. Čuvajte se i rajčica s tamnim dijelovima, jer je ovdje riječ o plodu koji je počeo truliti.

2. Pomirišite ih
Još bolji indikator od izgleda rajčice je njen miris. Duboko udahnite i pomirišite njenu stabljiku. Osjećate li jaku aromu rajčice, zemlje i vrta, pogodili ste jackpot. Nedostatak mirisa, pak, upućuje i na manjak okusa u plodu, pa takve rajčice možete kupiti samo za ukras.

3. Stisnite ih
Zrela i kvalitetna rajčica najbolje prepoznaje po opipu: ona je dovoljno čvrsta da ju možete stisnuti bez uništavanja ploda, a opet nije pretvrda za rezanje i jelo. Čuvajte se i premekanih plodova, jer je riječ o rajčici koja će se vrlo skoro pokvariti.

4. Kupite samo ono što možete dodirnuti
Izbjegavajte kupnju rajčica u plastičnim kutijama, jer takav proizvod ne možete pogledati, pomirisati i stisnuti. Ne preporučuje se ni kupnja na štandovima gdje vam nije dozvoljeno provjeriti kvalitetu ploda vlastitim osjetilima.

5. Pravilno ih pohranite

Želite li ukusan plod, potražite na deklaraciji frazu: dozrela na stabljici, ili kupite rajčice od pouzdanih domaćih uzgajivača. Rajčice će imati bolji okus ako ih držite na sobnoj temperaturi, a u hladnjak ih stavite samo ako ih planirate termički obraditi.

Pročitaj još
Pročitaj još