Zadovoljna.hr
pretraživanje
  • Moda & ljepota
  • Zdravlje & Prehrana
  • Posao & Obitelj
  • Ljubav & Sex
  • Dom & Uređenje
  • Kultura & Zabava
Upravljaj obavijestima
  • Pratite Zadovoljna.hr
  • Nova TV
  • Dnevnik
  • Punkufer
  • Punkufer
  • Showbuzz
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • © Zadovoljna.hr
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Putovanja
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zdravlje & prehrana

Izaberite najbolje: 5 savjeta za kupnju ukusnih rajčica

30. lipnja 2016 Piše Zadovoljna
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako se na policama trgovina nalaze većinom cijele godine, rajčice su najzrelije – upravo u ljeto. Otkrijte kako možete prepoznati svježe i sočne plodove koje će vam priuštiti nezaboravni gastronomski doživljaj

Rajčice su odličan prirodan izvor vitamina C, a sadrže i znatne količine elemenata B kompleksa. Redovna konzumacija ovoga voća opskrbit će vas i kalijem, natrijem, magnezijem i željezom. Pitanje koje se nameće: znate li prepoznati svježe i domaće uzgojene plodove?

Većina voća za masovnu proizvodnju bere se nezrela kako bi mogla izdržati prijevoz i distribuciju po udaljnenim mjestima, a potom se kemijski tretira da se ubrzaju ti prirodni procesi po dolasku u trgovinu. Uključite sva osjetila i naučite prepoznati kvalitetne plodove.
 
1. Neoštećena crvena koža ploda
Ima li rajčica duboko crvenu boju kože bez vidljivih ogrebotina i napuklina, vjerojatno je riječ o svježem plodu. Svijetla boja kože upućuje na nedozreli plod, koji ima pretvrdu strukutru i nedefiniran okus. Čuvajte se i rajčica s tamnim dijelovima, jer je ovdje riječ o plodu koji je počeo truliti.

2. Pomirišite ih
Još bolji indikator od izgleda rajčice je njen miris. Duboko udahnite i pomirišite njenu stabljiku. Osjećate li jaku aromu rajčice, zemlje i vrta, pogodili ste jackpot. Nedostatak mirisa, pak, upućuje i na manjak okusa u plodu, pa takve rajčice možete kupiti samo za ukras.

3. Stisnite ih
Zrela i kvalitetna rajčica najbolje prepoznaje po opipu: ona je dovoljno čvrsta da ju možete stisnuti bez uništavanja ploda, a opet nije pretvrda za rezanje i jelo. Čuvajte se i premekanih plodova, jer je riječ o rajčici koja će se vrlo skoro pokvariti.

4. Kupite samo ono što možete dodirnuti
Izbjegavajte kupnju rajčica u plastičnim kutijama, jer takav proizvod ne možete pogledati, pomirisati i stisnuti. Ne preporučuje se ni kupnja na štandovima gdje vam nije dozvoljeno provjeriti kvalitetu ploda vlastitim osjetilima.

5. Pravilno ih pohranite

Želite li ukusan plod, potražite na deklaraciji frazu: dozrela na stabljici, ili kupite rajčice od pouzdanih domaćih uzgajivača. Rajčice će imati bolji okus ako ih držite na sobnoj temperaturi, a u hladnjak ih stavite samo ako ih planirate termički obraditi.

Podijeli
  • Facebook
  • Twitter
  • WhatsApp
  • Viber
  • Email

Čitaj dalje

Još vijesti

 
Prati nas i na Instagramu!
Koji su vaši dojmovi na Advent??
@dasa_kovacevic
Savršeno prženu, hrskavu, taman slatku Morning Lab granolu Zagrepčanke Tijane potražite na policama Startaj Hrvatska u svim INTERSPAR i odabranim @spar trgovinama
Neopisiva ljubav s pastom... ❤
@divaisback 
#pastalover #zadovoljnahr
Želimo vam ugodnu sredinu tjedna! 😍
@iris_burbonov 
#bouquet #flowers #zadovoljnahr
pretraživanje
  • Pratite Zadovoljna.hr
  • Nova TV
  • Nova Plus
  • Punkufer
  • Punkufer
  • Showbuzz
  • Kreni Zdravo
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Upravljaj obavijestima
  • © Zadovoljna.hr
Zatvori

MODA, LJEPOTA, LJUBAV, ZDRAVLJE,
UREĐENJE DOMA, SAZNAJ SVE ŠTO TREBAŠ
ZA SEBE NA JEDNOM MJESTU.

Prijavi se na
newsletter!

Please don't insert text in the box below!
modal close