Nitko nije savršen, a svaki brak (i veza) zahtjeva mnogo 'rada' da bi bio uspješan. Dugogodišnji partneri često puta zaboravljaju da si ne mogu međusobno čitati misli i želje. Nedostatak iskrene i otvorene komunikacije, pak, izaziva buru negodovanja i dovodi do problema koji se čini nerješivim


1. 'Prljavo' svađanje

Definicija sretnog para ne podrazumijeva dvije zaljubljene osobe koje se nikad ne svađaju, već one koje to čine – kvalitetno. Istraživanja pokazuju da žene obično potežu pitanje problema koji ih muče, a muškarci 'bježe' od razgovora na prvi spomen negativnosti.

Umjesto rečenice: 'Opet ćemo zakasniti zbog tebe', izrecite 'Kada idemo negdje zajedno i kasnimo, ja se osjećam frustrirano... ' Nemojte prebacivati krivnju već podijelite svoje stvarne emocije.

2. Pokroviteljski nastup

Velik broj parova osjeća da ih partner tretira kao dijete, odnosno obraća im se 's visoka'. Pokroviteljski nastup poljuljat će samopouzdanje primatelja ovakvog tretmana, te kreirati osjećaj nelagode.

Nitko ne želi biti 'kontroliran' u vezi, pa svakako izbjegavajte forsiranje i stvaranje pristiska drugoj strani. Također, suzdržite se od potrebe da promijenite svog partnera – bez obzira je li riječ onoj površinskoj vizualnoj promjeni odijevanja ili karakternim promjenama.

Definicija sretnog para ne podrazumijeva dvije zaljubljene osobe koje se nikad ne svađaju, već one koje to čine – kvalitetno i konstruktivno.

3. Dijeljenje nevolja s prijateljima
Naizgled bezazleno prepričavanje problema svojim najbližim prijateljima moglo bi stvoriti veliki jaz u bračnim odnosima. Muškarci se osjećaju osobito povrijeđenima kad saznaju da za 'prljavo rublje' u braku znaju treće osobe.

'To ih posramljuje i ljuti,' tvrdi američka terapeutkinja Norene Gonsiewski iz Portland Relationship Center u Oregonu. Imate li potrebu požalite se nekome o specifičnim detaljima vašeg braka, radije odaberite profesionalca u vidu psihijatra.

4. Nedostatak zahvale i pohvale

Nitko ne želi biti u zajednici u kojoj nije cijenjen. Žene će se češće požaliti svojem partneru da ne primjećuje stvari koje ona obavlja u domu, dok će muškarcima biti neugodno vokalizirati svoje potrebe.

No, redovita zahvala za obavljanje sitnih stvari u kući, pohvala za dobro obavljen posao ili izražavanje osjećaja ponosa za neki čin, važan je faktor kod oba spola. Obratite pozornost na svakodnevne sitnice i budite zahvalni svojem partneru.

5. Isključivanje iz važnih odluka

Mnogobrojne studije pokazuju da je novac glavni razlog svađa među supružnicama – čak i kod onih partnera koji raspolažu većim budžetima. Mnogi izjednačuju novac s moći, pa donošenje odluka o trošenju tog novca dovode do iznanađujućih problema.

Bez obzira kupujete li novu perilicu rublja ili planirate odmor obje bi strane trebale izraziti svoje mišljenje i zajednički doći do odluke. Isto vrijedi i za pozivanje gostiju na večeru, upisivanje djece na izvanškolske aktivnosti i slično.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju