Ako vam se čini da jurite za emocionalno nedostupnim ljudima ili ste vi ti koji odustajete kada ste suočeni s time da se ne možete prepustiti u ljubavnom odnosu, vjerojatno se bojite napuštanja koje vas "usisava" u toksične odnose i određene negativne obrasce u ljubavi.

U vezama to u prijevodu znači učiniti gotovo sve kako biste izbjegli stvarnu predanost - ako zapravo niste s nekim, oni vas zapravo ne mogu niti napustiti.

"Abandaholizam" ili u prijevodu „strah od napuštanja“ je prilično kompliciran skup ponašanja jer postoje kontradikcije i paradoksi na koje treba paziti. Donosimo pet znakova koji pokazuju da ste zaglavili u toksičnom vrtlogu ljubavnih odnosa i vrijeme je da u svoj ljubavni život uvedete promjenu.

1. Birate emocionalno nedostupne partnere

Često vam se događa da vam se sviđaju osobe u vezi i u braku. Ako se nađete u situaciji da vas stalno privlače osobe koje su emotivno nedostupne, trebali biste osvijestiti vaš obrazac ponašanja u toj situaciji i upitati se zašto odabirete upravo takve osobe.

2. Privlači vas osjećaj nesigurnosti

Strah od ostavljanja uzrokuje da naš mozak zasvijetli poput božićnog drvca i zbuni nas kako bismo na ove nestalne partnere gledali kao posebne ili nezamjenjive.

Obično nisu ni jedno ni drugo, ali biološka reaktivnost koja se odvija u nama i započinje našu tjeskobu zbog straha od osjećaja napuštanja doista nas na neki način uzbuđuje. Takvi partneri, također, nažalost, imaju tendenciju da pokrenu sve vrste kontradikcija u nama. Spokoj počinjemo doživljavati kao dosadu, kaos kao uzbuđenje i nepotrebnu napetost kao ljubav.

3. Ne privlači vas osoba koja je uistinu zainteresirana za vas

Kad osjetimo da je netko jako zainteresiran za nas i želi biti u konkretnoj i smislenoj vezi, počnemo bježati od te osobe. Ovakvu želju doživljavamo kao da smo stjerani u kut i to nam jednostavno više ne odgovara jer u tom odnosu više nema dovoljno adrenalina i straha od napuštanja. U takvom odnosu dolazimo do spokoja i abandoholičari to počinju doživljavati kao dosadu.

4. Nikada ne osjećate da ste pronašli pravu osobu

To je očigledan rezultat stalnog balansiranja između dva svijeta straha od napuštanja i straha od prepuštanja. Provodite jednako vrijeme loveći one koji vam nisu dostupni i bježeći od bilo koga tko jest. Naporno je i najvjerojatnije programirano u nama od djetinjstva. Kada većinu svog djetinjstva provedemo natječući se za bezuvjetnu ljubav roditelja, navikavamo se i obično smo ovisni o toj potrazi dok god to ne osvijestimo.

5. Potjera je jedina stvar koja vas usrećuje

Na znanstvenoj razini, biti s nekim tko vam je izazov oslobađa kateholamine (adrenalin i noradrenalin) i u nama proizvodi neodoljiv osjećaj zaljubljenosti. Kada dođe do naleta tog adrenalina, upravo on stvara duboki osjećaj intimnosti s određenom osobom.

Slika nije dostupna Nemojte to raditi: Pet nerealnih ciljeva koji uništavaju veze i brakove

Ako se bilo koja ili sve ove osobine odnose na vas, nemojte očajavati. Bitno je da osvijestite obrasce kojima se vodite u romantičnim odnosima i pokušate dokučiti razloge svog ponašanja u određenim situacijama.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju