U moru raznih trendova koji dolaze i prolaze, postoji nekoliko njih koji nikada ne izlaze iz mode. U nastavku pogledajte s kojim svrevremenskim trendovima ne možete nikada pogriješiti

1. Krojevi koji ističu žensku figuru

Francuski dizajner Christian Dior 1947. godine predstavio je svoju prvu kolekciju, kojoj je Carmel Snow, tadašnja glavna urednica magazina Harper's Bazaar, dala naziv "New Look".

Njegove pune suknje i strukirane jakne stvarale su prekrasnu ženstvenu siluetu i naglašavale obline, a u vrijeme dominacije "muškobanjastih" krojeva to je bio pomalo šokantan dizajn. Bez obzira na promjene u svijetu mode, ovaj trend postojano vlada zato što laska ženskoj figuri bez iznimaka.

2. Minimalizam

Pierreu Cardinu 1946. godina Christian Dior daje mjesto krojača u svojoj modnoj kući. Mladi Cardin također ima zasluge za revolucionarni "New Look", ali u svojim samostalnim kolekcijama sve je oduševio potpuno drugačijim dizajnom.

Njegova odjeća imala je vrlo jednostavne linije. Čisti, gotovo geometrijski krojevi u kombinaciji s uglavnom monokromatskom paletom boja u 60-ima su označili su (privremeni) kraj modne raskoši i početak vladavine minimalizma.

Funkcionalnost tog modnog pravca najbolje je demonstrirala Audrey Hepburn, ogledni primjer ljubiteljice strogih linija i jednostavnosti koja je uvijek rezultirala maksimalnom elegancijom.

3. Životinjski uzorak

Povijest životinjskog uzorka na odjeći ne započinje lijepom pričom. Tijekom kolonizacije Europljani su iz Azije i Afrike u svoje domovine počeli donositi kožu i krzno egzotičnih životinja poput leoparda, tigrova i zebri. Opčinjenost krznom dovela je do reprodukcije uzorka na razne materijale. Već spomenuti modni čarobnjak Dior među prvima je u dizajniranju svojih kreacija počeo koristiti životinjski uzorak umjesto pravog krzna.

Danas ponuda odjevnih komada ili dodataka s ovim uzorkom u trgovinama komercijalnih modnih brendova uvelike ovisi o trenutnim trendovima. Međutim, bez obzira na to, nikada nećete pogriješiti ako iz ormara izvadite staru maramu, jaknu ili košulju sa životinjskim uzorkom i njome nadopunite svoju odjevnu kombinaciju.

Zapamtite samo da je kod ovog printa najvažnije ostati umjeren i ne pretjerivati kako ne biste postigli potpuno suprotan efekt i potencijalno upečatljivo izdanje pretvorili u "kič".

4. Krojevi u vojničkom stilu

Vojnički krojevi potpuna su suprotnost raskošnim ženstvenim krojevima, ali njihovo nošenje u sebi ima snažnu poruku emancipacije. Vojnički stil odijevanja tradicionalno "pripada" muškarcima, a usvajanjem tog stila žene kao da govore: "Mi možemo sve što i vi."

Strukirani sako ili dugi kaput vrlo strogog kroja, često naglašenih ramena i s istaknutim zlatnim ili srebrnim gumbima pretvorit će svaku ženu u generalicu spremnu za bitku protiv nejednakosti.

5. Cvjetni uzorak

Majka priroda podarila je dizajnerima svevremensku inspiraciju. Cvjetni uzorak Europljani su ukrali od Japanaca koji su svoja kimona često ukrašavali oslikavanjem ili vezenjem cvjetnih oblika. U 15. stoljeću talijanska Genova bila je jedna od prvih centara proizvodnje raskošnog svilenog baršuna, koji je često bio obogaćen cvjetnim uzorkom.

On će uvijek biti simbol ženstvenosti i može se interpretirati na bezbroj načina te se tako lako prilagoditi svačijem ukusu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju