Pravilo uređenja interijera prema kojem male prostorije 'ne trpe' boje na zidovima jednostavno više ne postoji. Baš kao i uvjerenje da za male prostore najbolje odgovaraju bijeli zidovi i što manje namještaja kako bi se prostorija doimala većom. Opustite se i bojama unesite živost i osobnost u mali prostor, ali ga i nekim trikovima vizualno povećajteMnogi dizajneri interijera slažu se kako prilikom odabira boje za male prostore nema pravila. Ako želite stan po uzoru na Pucci šalove ili Missoni haljine samo naprijed. Ono što je važno je da tako uređen stan progovara o vašoj osobnosti, da se osjećate udobno i da vam se sviđa. Ipak treba imati na umu da ćete nekim strategijama bojenja ipak ćete postići određeni efekt.

Igranje bojama u stanu odličan je i jeftini način dekoracije i uređenja interijera, a prednost ovog tip dekoriranja je što ga možete uz malo truda promijeniti ako vam se efekt koji ste postigli ne sviđa.

Ipak neke osnovne stvari dobro je znati, poput efekta određenih boja, orijentacije stana, igre bojama koje dodaju dubinu prostoru.

Uvjerenje kako za male prostore najbolje odgovaraju bijeli zidovi odavno više ne vrijedi, a pravilo boja svih nijansi i na sve načine u drugi je plan bacilo bijelo obojane zidove

1. Efekt zagasitih i svijetlih nijansi 
Imajte na umu da zagasite boje apsorbiraju svjetlo i imaju tendenciju prostor učiniti manjim tako što vizualno približavaju zidove. No tamnije boje u detaljima koje ne prekrivaju veliku površinu prostoru mogu dati i dubinu. Nijanse pak u sredini određene palete koje nisu ni previše jarke, ali ni previše blijede odličan su izbor jer daju živost manjim prostorima.

To su oni tonovi u kojima 'veliki utjecaj' ima bijela boja. Tako na primjer umjesto patlidžan ljubičaste izaberite lila boju - ljubičastu ublaženu s dosta bijele.

Ublažena boja, ona koju dobivate miješanjem s bijelom stvara ugodnu i mirnu atmosferu, obasjava prostor, odbijajući svjetlost i manje prostore čineći vizualno većima. Naime, svjetlije nijanse vizualno 'udaljavaju' zidove.

2. Boja u detaljima na neobičnim mjestima
Prostor iza polica, oko okvira prozora obojite u omiljenu nijansu te tako prostoriji dajte dubinu. Ukoliko imate mali hodnik na ulaznim vratima, zidove u njemu možete obojite tamnijom nijansom koju ćete postepeno posvjetljivati prema dnevnom boravku stvarajući tako dojam širine.

3. Kontrastni zidovi u različitim bojama
Iako se nekim dizajnerima interijera ne sviđa ova ideja dizajnerica Libby Langdon savjetuje kako se ne bi trebali bojati smjelih boja u prostoru osmišljenih upravo na taj način. Malo tamnija boja na jednom od zidova može učiniti da prostor izgleda veći.

4. Detalji u sobi stopljeni s bojom zidova 
Kao što različita boja zidova može prostor vizualno podijeliti isti tonovi detalja u prostoriji kao i boja zidova mogu 'ujediniti' mali prostor.

Prostoriji ćemo dati dubinu ukoliko tamnu boju na zidove nanesemo u detaljima npr. iza polica ili oko okvira slike

U malim prostorima ova mala dizajnerska igra može napraviti puno. Jastuci čija boja se slaže s bojom lampe i stapa se sa sličnom nijansom na zidovima, zavjese koje odgovaraju stoliću dat će dizajnerski 'štimung' malom prostoru.

5. Proširite prostor s prugama
Bojanje zidova u pruge još je jedan način igre bojama koja može vizualno izdužiti ili pak povećati prostor ovisno kako postavite pruge. Ukoliko ne želite sami raditi bordure i miješati boje na zidove možete i zalijepiti tapete s uzorkom pruga. 'Centimetre' prostoriji možete dodati i ukoliko strop obojite malo svjetlijom nijansom,  a taj će način prostorija djelovati  više i prozračnije.

Napomena: Prilikom odabira boja morate paziti i na orijentaciju prostorije koju bojate. Ukoliko soba gleda na sjever imat će manje prirodnog svjetla i za nju je uvijek bolje birati toplije tonove. U prostorijama pak koje su okrenute prema jugu ili zapadu najbolje će se uklopiti plavi ili zeleni tonovi.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju