Tajna besprijekorne šminke nalazi se u pravom alatu, bojama koje odgovaraju vašem tenu i najvažnije – vježbi! Donosimo vam nekoliko trikova kako se u trenu našminkati kao profesionalac.

Šminkanje bi trebalo biti zabavno, a ne ispunjeno stresom i razočaranjem. Ako mislite da niste vješti u nanošenju šminke, pa se zbog toga ne upuštate u ništa više doli nanošenja maskare i ponekad ruža za usne, ne brinite, jer i vi se možete našminkati poput vizažista. Tajna besprijekorne šminke nalazi se u pravom alatu, bojama koje odgovaraju vašem tenu, i najvažnije – vježbi! Donosimo vam nekoliko trikova kako se u trenu našminkati kao profesionalac.

1. Odabir pravog alata

Mnogi će vizažisti reći da samo odabir kvalitetnih kistova za šminkanje i upotreba jačih pigmenata može već na prvu poboljšati završni rezultat bez da ste usavršili tehniku.

Bitno je imati osam osnovnih kistova:

• Kist za nanošenje podloge
• Kist za nanošenje korektora
• Kist za nanošenje pudera u prahu
• Kist za nanošenje rumenila
• Mali kist za miješanje
• Plosnati kist za sjenilo
• Kosi kist za precizno nanošenje
• Kist za nanošenje ruža

2. Konturiranje lica je ključno

Još jedan razlog zašto naše lice izgleda savršeno kada nas našminka profesionalac, skriva se u konturiranju lica. Svaki profesionalni vizažist istaknut će obrise vašeg lica ili napraviti nove ako je to potrebno. Igra sjenčanja i naglašavanja istaknut će ono što napravite svjetlije od tona vaše kože, a ono tamnije će staviti u drugi plan. Konturiranje lica može ga vizualno suziti ili raširiti ako je potrebno, naglasiti jagodice, suziti i smanjiti nos ili pak 'skratiti' čelo, ukratko- napraviti od vašeg lica sve što će vas učiniti vama najljepšima.

Za konturiranje lica potreban vam je jedan svjetliji i tamniji korektor ili puder s kojim ćete raditi sjenčanje. Neki kozmetički brendovi imaju prozvod namijenjen baš za taj korak u nanošenju šminke, poput L'oreala i njihovog brenda NYX Professional Make up. Mnoge svjetske beauty blogerice predlažu upravo njihov NYX Wonder Highlight and Contour Stick kao odlično rješenje za brzo i uspješno konturiranje lica, a odnedavno su ga i naše ljubiteljice uljepšavanja dobile priliku uživo isprobati i odabrati profesionalnu šminku navedenog brenda u njihovom novootvorenom dućanu u zagrebačkom Arena centru.

 

A photo posted by Jelena Peric (@j_make_up) on

Prilikom otvorenja naša svjetski poznata make up artistica Jelena Perić otkrila je koje su najveće pogreške koje Hrvatice čine prilikom šminkanja među kojima je i pretjerano konturiranje čime se dobiva suprotan efekt.

Više Jeleninih opaski i savjeta te kojim make up trikovima se koriste naše poznate dame pogledajte u ovom videu.

3. Izaberite dobru podlogu

Kako bi izbjegli efekt maske potrebno je izabrati podlogu boje vaše puti ili nijansu svjetliju. Podloge tamnije od vašeg tena nisu najbolji izbor pogotovo jer se na danjem svjetlu mogu činiti još tamnije nego pod onim umjetnim u dućanu.

4. Ne koristite samo jednu boju sjenila

Ako ste ikada gledali profesionalnog vizažista u akciji, mogli ste primijetiti kako uvijek koriste više nijansi i boja sjenila kako bi dobili dubinu i određeni oblik kapka. Važno je zapamtiti istresti kist ili nanijeti malo sjenila na ruku svaki put nakon apliciranja, kako bi istresli višak čestica koje mogu završiti ispod vašeg oka i uništiti vaš dosadašnji rad.

'Najveće pogreške koje Hrvatice čine prilikom šminkanja su prenacrtane obrve i prejake konture čime se dobiva suprotan efekt.'

Na cijeli kapak prvo nanesite svjetlo sjenilo, a zatim tamno nanesite uz vanjski rub oka i trepavice te ga sjenčajte prema udubini kapka. Kako bi ublažili prijelaz između tamnog i svjetlog sjenila poslužite se nijansama između te dvije krajnje za mekši izgled.

5. Završni puder ili fiksator tajna je make up-a koji traje satima

Završni puder, odnosno onaj u prahu, tajna je dugotrajne šminke, ali i baršunastog, bezprijekornog tena. Nanosi se na kraju, nakon podloge, konturiranja, rumenila (kod rumenila obratite pozornost na ravnomjerno nanošenje i sjenčanje oko jagodica za blaže prijelaze kako biste izgledali što prirodnije) i ostale šminke, kistom ili četkicom i to u vrlo maloj količini. Višak pudera obavezno stresite s vaše četkice ili kista tako da ga na njemu ne možete vidjeti i nanesite ga na cijelo lice, tako ćete izbjeći efekt 'bijelog lica' na fotografijama.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju