Kako se ne bi 'utopili' u moru neopeglanog veša ili pak žrtvovali eleganciju zbog odbojnog glačanja, donosimo vam nekoliko trikova koji će vam ga itekako olakšati i uštedjeti vrijeme

Na listi najomraženijih kućanskih poslova, mnogima se upravo glačanje nalazi na prvom mjestu. Iako ga se trudimo na sve načine izbjeći kupujući odjeću koja se ne gužva, ova dužnost nas uvijek nekako na kraju dostigne veća i teža nego ikad.

Kako se ne bi 'utopili' u moru neopeglanog veša ili pak žrtvovali eleganciju zbog ove kućanske obveze, donosimo nekoliko trikova koji će vam itekako olakšati glačanje i uštedjeti vrijeme.


Obratite pažnju na smjer tkanja te uvijek glačajte u njegovom smjeru, a ne dijagonalno preko njega uslijed čega može doći do širenja i izvijanja tkanine.

1. Podesite dasku za glačanje
Pravilno postavljena daska za glačanje čuva vašu kičmu, ali i ubrzava posao. Stoga ergonomski podesite dasku za glačanje tako da se nalazi u razini vaših kukova te da vam je prilikom glačanja ruka savijena u laktu pod 90 stupnjeva. Time se vaše rame može slobodno kretati pa brže možete glačati, a vaš stav biti će duže uspravan čime ćete izbjeći bolove u leđima.


2. Organizacija prije svega
Svaki posao ćete obaviti lakše i brže, ako mu prethodi dobra organizacija. Nakon što se vaše rublje osuši odmah ga razvrstajte i tako ste napravili pola posla. Dakle, pospremite odjeću koju nije potrebno glačati odmah u ormar, a ostale podijelite na one za koje pri glačanju morate utrošiti manje snage i vremena te one kojima se ipak malo više morate posvetiti, kao što su košulje. Krenite s onim težim i nakon toga druge komade glačat ćete kao od šale.

Isto tako kod pojedinih komada brži i učinkovitiji ćete biti ako se držite rasporeda pri glačanju; kod košulja prvo ravnajte ovratnik i rukave, a zatim ostatak.

3. Glačalo kao u kemijskoj čistionici
Nekada koliko god se trudili ne možete izravnati bluzu koja se primjerice presušila, a glačanje plisirane suknje vaša je noćna mora. I nema veze što se u ovakvoj odjeći osjećate elegantno i puni samopouzdanja, jer ste u tom trenutku upravo odlučili da je zbog glačanja zadnji put 'izvodite van'.

No ne morate odmah odustati od elegancije jer vam je potrebno samo dobar uređaj. Vrsta glačala itekako je bitna. Za razliku od običnog glačala na paru, s visokotlačnom parnom postajom glačanje postaje 'pjesma', a vaša odjeća izgleda kao da je upravo izašla iz kemijske čistionice. S ovakvim glačalom svakako ćete si olakšati posao, znatno uštedjeti vrijeme i na kraju istinski zavoljeti glačanje.

Tefal visokotlačna parna postaja za razliku od klasične pegle primjerice stvara do tri puta više pare koja prodire u samo središte tkanine pa možete glačati više slojeva odjeće odjednom. Što znači da velike stolnjake ili posteljinu, zahvaljujući prodornoj pari, možete ispeglati u čak nekoliko sekundi.

Voda je pohranjena u velikom spremniku za vodu, odvojenom od glačala, iz kojega ulazi u visokotlačni kotao iz kojeg para do glačala prolazi kroz parno crijevo. Samočisteća podnica glačala lako klizi pa ne trebate žustro pritiskati tkaninu što je može i oštetiti, nema prašine ili ostataka tkanine jer se oni prije dodira s tkaninom unište spaljivanjem. Kod parnih postaja s brzim zagrijavanjem, spremnik za vodu možete dopunjavati u bilo kojem trenutku, tako da se maraton glačanja ne prekida.

4. Smjer i način glačanja je bitan
Uvijek peglajte ravnim klizanjem naprijed- nazad, umjesto kružnim pokretima koji mogu rastegnuti i uništiti tkaninu te skratiti vijek vaše odjeće. Isto tako pozornost morate obratiti i na smjer tkanja te uvijek glačajte u njegovom smjeru, a ne dijagonalno preko njega uslijed čega može doći do širenja i izvijanja tkanine.


5. Što sa svježe ispeglanom odjećom
Kada ste već savršeno izglačali svoju odjeću potrudite se da takva ostane što duže. Svježe ispeglani komadi podložni su ponovnom gužvanju kada su još topli, stoga ih objesite na vješalicu i pustite neka se dobro ohlade prije no što ih pospremite u ormar.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju